hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Csak a megfogalmazás változott

Mi a teendő egészségügyi szabályszegés esetén?

Amennyiben egészségügyi dolgozó szabályszegése merül fel az ellátás során, akkor ez igazságügyi boncolás elrendelését teszi szükségessé. Az egészségügyi jogász szerint a korábbi rendelkezés tartalmilag megmaradt, csak a megfogalmazás változott.

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló CXXVII. törvény az egészségügyi törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezéseit is módosítja: bevezet lényegi módosításokat, és néhány jogalkalmazási, kodifikációs problémát korrigál. Előbbiek közé tartozik a halottvizsgálati szaktanácsadói rendszer felállítása. Mint arról a MedicalOnline beszámolt, a halottvizsgálati szaktanácsadót rendkívüli halál esetén vehet igénybe a hatóság.

Ez régi  problémát orvosol, hiszen rendkívüli halál esetén az eljárás lefolytatásához igen gyakran van szükség orvosi szakismeretre; az új rendszerben ennek finanszírozása is megoldódik, és a névjegyzékbe felvételüket kérő orvosok speciális képzést kapnak majd a halottvizsgálattal kapcsolatos igazságügyi orvostani tudnivalókról – tájékoztatta a MedicalOnline-t dr. Dósa Ágnes

Mint arra az egészségügyi jogász is emlékeztetett: a rendkívüli halál fogalma is változik némiképp, ez azonban szerinte inkább kodifikációs technikai módosítás. Kimarad például az a rendelkezés, hogy rendkívüli halál az a halál, amelynek természetes módon való bekövetkezését a körülmények kétségessé teszik, így az egészségügyi ellátás során következett be, és az egészségügyi dolgozó foglalkozási szabályszegésének gyanúja merül föl.

Bár így kifejezetten nem szerepel a törvényben, a rendelkezés tartalmilag megmaradt, csak a megfogalmazás változott. Amennyiben ugyanis egészségügyi dolgozó szabályszegése merül fel, akkor ez bűncselekményre, például foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésre utaló adat lehet, ami igazságügyi boncolás elrendelését teszi szükségessé. Ha bűncselekményre utaló adat nem merül fel, de az egészségügyi ellátás során bekövetkezett halál bekövetkezésének előzményei, körülményei ismeretlenek és nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyekből megalapozottan következtetni lehet a halál természetes okból történő bekövetkeztére, akkor szintén  a rendkívüli halálra vonatkozó eljárást kell lefolytatni – közölte szerkesztőségünkkel dr. Dósa Ágnes egészségügyi jogász.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink