hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi, mennyi a kardiológiában?

A lakosság az egészségügyi kiadásokhoz évente 958 milliárd forinttal járul hozzá, ezen belül kardiológiai gyógykezelésekre több mint 134 millió forintot költ havonta.

Magyarországon naponta átlagosan 74 új szív- és érrendszeri beteget diagnosztizálnak, és 172 halálos áldozata van a kardiológiai betegségeknek, amelyek a teljes halálozási arány 26 százalékát teszik ki, olvasható a MediHelp International egészségbiztosító közleményében. Az országban az egészségügyi kiadások 66 százalékát fedezi az állam, Csehországban 88, Romániában 80 százalék ez az arány, 34 százalékát a lakosság téríti meg.

Kardiológiai területen 2015-ben csaknem 1,53 millió beteget jegyzett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ami 26 ezerrel több az előző évinél. Ezen év "kardiológiai beavatkozásainak száma 4 millió 346 ezer volt", ami 30 ezerrel több, mint az előző évben. A kardiológiai járóbeteg-ellátás átlagos havi költsége 396,5 millió forint volt 2015-ben. A cég becslése szerint a lakosság havonta mintegy 134,8 millió forintot költ kardiológiai kezelésekre, a hálapénzeket nem számítva. A KSH statisztikáira hivatkozva hozzáfűzték: a lakosság által hálapénzre fordított összeg csaknem 8,3 milliárd forint lehetett 2014-ben. Ebből a legnagyobb összeget a kórházi orvosok kapták (4,1 milliárd forint), utána következnek a házi- és szakorvosok (2,5 milliárd), a fogorvosok (1,1 milliárd), végül az ápolók, az orvosi asszisztensek, a műtősök (508 millió). A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal átlagosan háromezer forintot kaptak, a kórházban dolgozó orvosok tízezer forint feletti összeget. Az ápolóknak, az orvosi asszisztenseknek, a műtősöknek alkalmanként átlagosan kétezer forint jutott.

Kitértek arra is, hogy Magyarországon 100 ezer emberre 8,9 kardiológus jut, míg Bulgáriában 12,8, Olaszországban pedig 23,5 ez az arány. A várólisták, vizsgálatokra és kezelésekre, térségenként eltérő hosszúságúak, például a szív elektrofiziológiai vizsgálatára a várakozási idő 21-től 388 napig tarthat, a diagnosztikus szívkatéterezésre pedig 16–60 napot kell várni. Az összefoglalóban jelezték, hogy magánintézményeknél gyorsabban elérhetők ezek a kezelések, viszont drágák; egy konzultációért a meglévő leletekkel alkalmanként tízezer forintot, egy általános vizsgálatért EKG-val és szívultrahanggal 25 ezer forintot, egy 24 órás vérnyomás- és EKG-monitorozásért pedig akár 16 ezer forintot is elkérhetnek. A szükséges gyógyszerek felíratása magánorvosoknál akár öt-tízezer forintba is kerülhet a MediHelp International egészségbiztosító felmérése szerint.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink