hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségipar

Mesterséges hasnyálmirigy

Sikeresnek bizonyult a mesterséges hasnyálmirigy-készülék első tesztsorozata, amelyben 1-es típusú diabétesszel élő páciensek vércukorszintjének szabályozását vette át a berendezés.
A Lancet-ben pénteken tették közé a Cambridge-i Egyetem kutatói a készülék első tesztjének eredményeit, s az MTI és az EurekAlert is hírt adott róla. A mesterséges hasnyálmirigy bemeneti, illetve kimeneti része egy miniatűr – gyufásdoboz méretű – vércukorszint-monitor és egy hasonló nagyságú pumpa, amely egy katéteren keresztül szükség esetén inzulint juttat a szervezetbe. A szükséges inzulinmennyiséget a gép „lelke” egy bonyolult algoritmus alapján számolja ki.
 
A próbában 17, 5–18 éves gyermek vett részt, akiknek 1-es típusú diabétesze volt, és akiknek egyébként bőr alatti, folyamatosan működő inzulinpumpa (continuous subcutaneous insulin infusion, CSII) szabályozta vércukorszintjüket. A mesterséges hasnyálmirigy hatásosságát a CSII-ével vetették össze.
 
A páciensekben éjszakánként alkalmazták a szerkezetet, mivel ekkor viszonylag nagy a kockázata annak, hogy a vércukorszint veszélyesen alacsony szintre csökken. A gyerekek összesen 54 éjszakát töltöttek a kórházban. Egyes estéken nagy adag vacsorát ettek, máskor erős fizikai aktivitást fejtettek ki; mindkét feltétel növeli a vércukorszint erős lecsökkenésének veszélyét az éjszaka folyamán.
 
A mesterséges hasnyálmirigy alkalmazásakor a betegek vércukorszintje a vizsgálat időtartamának 60 százalékában a normál értékhatáron belül maradt, míg CSII alkalmazásakor csak az idő 40 százalékában volt igaz ez. Enyhe hipoglikémia, azaz 3,9 mmol/l alatti vércukorszint csak fele annyi ideig alakult ki a mesterséges hasnyálmirigy, mint a CSII használatakor.
 
Az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyben a szervezet elpusztítja saját inzulintermelő sejtjeit a hasnyálmirigyben. Az ilyen páciensek szervezete inzulin hiányában nem képes lebontani a cukrot, ami kezelés nélkül az erek és az idegek károsodásához vezet, több szerv tönkremehet, a páciens pedig meghal.
 
Mint Roman Hovorka, a kutatás vezetője elmondta, igen fontos lépést tettek az 1-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmas mesterséges hasnyálmirigy-készülék otthoni használata és kereskedelmi forgalmazhatósága felé. A végső cél egy olyan berendezés elérhetővé tétele, amely éjjel-nappal automatikusan ellenőrzi a páciensek vércukorszintjét, és amint szükséges, inzulint juttat a szervezetbe.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

hirdetés

Könyveink