hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Mérsékelték Geréb Ágnes büntetését

Geréb és ügyvédje egy korábbi ítéletének perújítását kezdeményezte, a Fővárosi Ítélőtábla ebben hirdetett ítéletet, számol be az Index.

A korábban kiszabott két év fogházbüntetést a bíróság helybenhagyta, de öt év próbaidőre felfüggesztette – számol be a tárgyalásról az Index. A korábbi, 2012-es eljárás két otthon született gyerek halála miatt történt, azonban a védelem a másodfokú jogerős ítélet után olyan szakértői véleményt tudott felmutatni, ami az egyik esetben eltérő megállapításokra jutott, mint az eljárásban használt szakértői dokumentumok. Az új szakértők szerint Geréb mégsem követett el az egyik szülés közben olyan szakmai szabályszegést, ami a halálesettel közvetlen okozati összefüggésben áll.

A Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10-én jogerősen elítélte Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, valamint foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. Két otthon szülés állt az ítélet középpontjában:

  • A 2003 karácsonyán zajló ikerszülésnél az első baba rendben megszületett, ikertestvére azonban a születésekor legalább 12 percig oxigénhiányos állapotba került, emiatt maradandó fogyatékosságot szenvedett, és végül félévesen meghalt.
  • 2007 szeptemberében pedig egy kislány magzat felső válla az édesanyja szeméremcsontjában elakadt, és az ítélet szerint a születést követően a 40 percen át tartó újraélesztése sem vezetett eredményre. A magzat halálát (a 2012-es ítélet szerint) oxigénhiány és a kiszabadítására tett műfogások során bekövetkező nyaki gerincsérülés okozta. 

A 2012-es ítélettel Geréb két év fogházbüntetést kapott, és tíz évre eltiltották a  szülész-nőgyógyász-orvosi, valamint szülésznői foglalkozás gyakorlásától. Közel három hónapot előzetesben töltött, majd házi őrizetben, később pedig lakhelyelhagyási tilalommal élt.

Dr. Gyimesi Ágnes bíró a csütörtöki ítélethirdetésen azt mondta, a bíróság csak az ikerterhesség esetében fogadta el a perújítási kérést, a vállelakadásos esetben elutasították azt, ugyanis ott bebizonyosodott, hogy a kisbabának a szülés során alkalmazott műfogások miatt elszenvedett gerincsérülése valóban hozzájárult szülés közbeni halálához. „A bíróság most az ikerszülésnél azt vizsgálta, hogy az újszülött maradandó fogyatékossága és Geréb Ágnes tevékenysége között ok-okozati összefüggés-e van-e, vagy más miatt következett be az agyi károsodás, esetleg vírusfertőzésről van-e szó?” – fogalmazott indoklásában.

A Fővárosi Törvényszék 2015 nyarán tartotta a megismételt eljárás első tárgyalását. A bíróság a megismételt eljárásban kizárólag az új bizonyítékokat vizsgálta. A megismételt eljárás során kizárólag olyan kérdésekben hallgatott meg tanúkat a bíróság, amelyek a perújítás alapjául szolgáló szakértői véleményben írt megállapítások és felmerült új tények hitelességének vizsgálata miatt elengedhetetlenül szükségesek voltak.

A megismételt eljárásban az ügyész a korábbi jogerős ítélet hatályában fenntartását indítványozta, a terhelt meghatalmazott védője pedig dr. Geréb Ágnes felmentését kérte. Végül a csütörtöki ítélet szerint az ikerterhesség ügyében a foglalkozás közben elkövetett veszélyeztetésben bűnös, a vállelakadással járó szülésnél viszont maradt a foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekménye. Maradt a két év fogház büntetés, azonban a munkától való eltiltást tíz évről nyolc évre csökkentették, és a fogházbüntetést öt év próbaidőre felfüggesztették.

A bíró indoklásában kifejtette, hogy Geréb Ágnes már azzal megszegte foglalkozása szabályait, hogy otthon szülés keretein belül vállalt ikerszülést, amelynél ráadásul bizonyos tárgyi feltételek is hiányoztak. A bíróság szerint Geréb Ágnes megvalósította a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét, mivel az élet sérelmének lehetősége fennállt ennél az ikerszülésnél a megfelelő személyzet és a tárgyi feltételek hiánya miatt. Viszont a perújítás során arra jutott a bíróság, hogy nem lehet megállapítani, hogy a kisfiú agyi károsodása, majd a bekövetkezett maradandó fogyatékossága összefüggésbe hozható Geréb Ágnes ténykedésével. Geréb Ágnes és védője 2014-ben és 2016 áprilisában nyújtott be két perújítási indítványt a Fővárosi Ítélőtáblához a 2012-es jogerős ítéletben szereplő, fenti két üggyel kapcsolatban.

A perújítást olyan új igazságügyi orvosszakértői szakvéleményre alapozták, ami a jogerős ítéletben elfogadott szakvéleményektől eltérő tartalmú volt. Az ügy jogerős befejezését követően ugyanis a védelem felkérésére új szakvélemény készült, ami ugyanazokat a vizsgálati anyagokat használta fel, azonban az ügy szempontjából több lényeges körülménnyel kapcsolatban a korábbi szakvéleményekkel ellentétes tartalmú megállapításokra jutott. Az új szakértői vélemény szerint Geréb a fenti két esetben mégsem követett el olyan szakmai szabályszegést, ami a halálesetekkel közvetlen okozati összefüggésben áll.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink