hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Merre tart a II. Sz. Patológia?

Az intézet nemzetközi kapcsolatainak erősítése, a hallgatói elégedettség növelése, valamint az Üllői úti épület rekonstrukciója és akadálymentesítése is szerepel a II. Sz. Patológiai Intézet új igazgatója, dr. Kiss András egyetemi tanár legfontosabb célkitűzései között.

Dr. Kiss András patológus 1992-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, az MTA doktora, kutatási területe a májrák molekuláris patológiája. Egyetemi évei alatt részt vett Heidelbergben a „Nyári Egyetemen”, majd csaknem egy évet töltött ösztöndíjasként a freiburgi Albert Ludwigs Egyetemen, ezt követően 1994-1997 között Fogarty-ösztöndíjas volt a National Institutes of Health-ben (NIH), 1999-2006 között Bolyai-ösztöndíjas. 2001-ben került a II. Sz. Patológiai Intézetbe, ahol adjunktusi, docensi, majd egyetemi tanári kinevezést kapott, évekig igazgatóhelyettesként tevékenykedett, és 2017 nyarán tanszékvezetői pozíciót vehetett át a leköszönő dr. Tímár Józseftől.

Dr. Kiss András kiemelte, hogy a II. Sz. Patológiai Intézet több tevékenységben is országos centrumként működik, ilyen például a vesediagnosztika, a molekuláris patológia, az emlő-, máj- és transzplantációs diagnosztika, továbbá a gasztroenterológia, valamint a gyermekpatológia területén is szakértői tevékenységet végeznek.  Az új igazgató szeretné intenzívebben bevonni a fiatal kollégákat az oktatásba és a kutatásba is, a klinikusokkal szintén bővítené a kollaborációt, a betegellátás fejlesztése mellett a kutatásfejlesztési projektek körét is bővíteni kívánja. Az egyetem két patológia intézete közt számos területen kínálkozik együttműködés, nemcsak az oktatásban, kutatásban, hanem az egyetem pozíciójának megerősítésében a budapesti, illetve országos betegellátásban. A közeljövőben az intézet szeretné bővíteni külső intézményeknek végzett szolgáltatásainak körét, mind citológiai, szövettani, mind pedig a molekuláris patológiai diagnosztika tekintetében, amihez szükséges átgondolni ezen tevékenységek ellentételezését és a kapcsolódó szerződéseket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rendszerén keresztül – mondta az igazgató. Centrumfunkcióját továbbá is szeretné megőrizni az intézet – tette hozzá kiemelve, hogy a patológiára általánosságban jellemző a központosítás, mivel olyan műszaki- és tudásigény kapcsolódik hozzá, amit elszórtan nem lehet magas színvonalon megvalósítani.

Az intézetvezető leszögezte, hogy az egyetem hármas feladatának – oktatás, betegellátás, kutatás – magas szinten eleget tevő intézményt vehetett át elődjétől, Tímár Józseftől. Új vezetőként egyik legfontosabb célkitűzése az Üllői úti épület rekonstrukciója, az infrastruktúra modernizációja, aminek első lépése egy lift üzembe helyezése lenne a már évek óta meglevő kiviteli tervek szerint, ami – az egyetemhez tartozó épületek közt utolsóként – akadálymentessé tenné az intézetet – számolt be.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés