hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Mérni kellene a miniszter koncepciójának támogatottságát

A motiváció, az érdekeltség hiányzik a magyar egészségügyből – állapította meg Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász a KlubRádióban.

A közgazdászt annak kapcsán kérdezték, hogy Kásler Miklós nagyszabású tervet vázolt fel, amely komoly átalakításokat vetít előre, és 2030-ig tart. Az állami és a magánegészségügy szétválasztása lenne egy fontos dolog a tárcavezető szerint. Rékassy Balázs úgy látja, hogy nincs elég orvos Magyarországon két, párhuzamosan működő ellátáshoz. A finanszírozónak el kell döntenie, hogy hol tud reális áron tisztességes szolgáltatást vásárolni. Ha az állami szférában, akkor oda kell adnia a gyógyítás valódi költségeit.

Kásler Miklós beszélt a háziorvosi hálózatról is, amit szeretne megerősíteni, hogy indokolatlanul ne kerüljenek kórházba a betegek. Rékassy szerint ezzel az ötlettel azért van baj, mert a háziorvosok nincsenek motiválva. Nem érdekeltek abban, hogy az embereket a maguk szintjén lássák el, nincsenek megfizetve, hiányoznak alapvető műszerek, eszközök is. Az ötlet jó lenne, hogy tehermentesítsék a szakrendelőket, s főleg a kórházakat, de nem látszik ennek a háttere.

A kormánypárt szeret mindent mérni, hogy lássa, miként reagálnak majd az emberek a döntéseire. Rékássy Balázs szerint most is szükség lenne egy felmérésre, amely megmutatja, hogy milyen támogatottsága van a miniszter koncepciójának, írja a rádió honlapja.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink