hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Merkely Béla a riói olimpiáról

A felkészült orvosi team a csapat eredményességét is javítani tudja – mondta dr. Merkely Béla a riói olimpiáról a semmelweis.hu-nak.

Egyszeri és különleges munka volt egy inspiratív, rendkívül felkészült és profi közegben – emlékszik vissza prof. dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes a riói olimpiára a semmelweis.hu-nak nyilatkozva. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a 37 fős magyar olimpiai úszóválogatott orvosaként széles spektrumú gyógyító-megelőző feladatokat látott el, tapasztalatait a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon is kamatoztatja majd a több száz fős egészségügyi stáb vezetőjeként.

Magyarország a 2016-os olimpián összesen 15 éremmel lett gazdagabb, amiből hetet az úszók szereztek meg. Dr. Merkely Béla szerint a sportolók sikerei több tényezőre vezethetőek vissza, az egyéni tehetségen és felkészültségen kívül fontos a biztos egészségügyi háttér. Az orvosi team egyik fontos feladata, hogy a sportolók eredményességét javítsa – mondta a klinikaigazgató kiemelve, a szív teljesítőképességének központi szerepe van az olyan teljesítménysportoknál, mint az úszás. Terhelés élettani vizsgálatokkal és képalkotással is mérhető az edzett szív teljesítménye. Ezt kiegészítve pályaméréssel, vagyis egyes szituációk elemzésének alkalmazásával együttesen az edzőnek lehetősége van, hogy a szükséges adatok birtokában az adott sportolónak leginkább megfelelő, specifikus edzéstervet dolgozza ki – fejtette ki dr. Merkely Béla.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika több éve foglalkozik sportkardiológiával. A 2008-as pekingi olimpián Kolonics György halála hívta fel a figyelmet a sportolók kardiovaszkuláris terhelhetőségének fontosságára, ez után minden kiutazó sportolót megvizsgáltak, mára pedig általánossá vált a versenysportolók széles körű képalkotókkal kiegészített kardiális szűrése – számolt be dr. Merkely Béla. Ennek része a szívultrahang-vizsgálat, valamint egyes rizikófaktorok megléte esetén a szív CT és MR vizsgálatok elvégzése. Ezek a szakmai előrelépések a klinika magas számú sportkardiológiai publikációiban is megmutatkoznak.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink