hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Merkely a gyerekek oltásáról (Bővítve: A szakgyógyszerész...)

Merkely Béla kardiológus professzor ezúttal a gyerekek Covid-fertőzéséről és a koronavírus-járvány negyedik hullámról beszélt az Indexnek.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Index megkeresésére elmondta, hogy az óvodás korú, vagy fiatalabb gyermekek számára a Covid a jelenlegi tapasztalatok alapján nem veszélyesebb, mint az influenza. Kórházi kezelésre csak más, súlyosabb veleszületett megbetegedések esetén szorultak a kis betegek, de szerencsére erről ritkán beszélhetünk. Ez az újabb variánsok megjelenésével változhat, de eddig egészséges gyerekek esetén semmilyen jelentős szövődménnyel nem találkozott.

A Semmelweisnek két nagy gyerekklinikája van, ide mintegy 60 gyereket kellett befektetni a járvány ideje alatt, de jellemzően inkább poszt-COVID miatt keresik fel a klinikákat a szülők. Többször fordult elő a fertőzés következtében ennél a korosztálynál egy autoimmun megbetegedés, mely az erek gyulladásával jár együtt, de a kórkép jól kezelhető, és a 12 év felettiek esetében kivédhető az oltással.

„A Covid kevésbé érinti a fiatalokat, sokkal nagyobb hatással van az idősebb generáció egészségére. Ugyanakkor az óvodások, kisiskolások még nem olyan óvatosak és tudatosak annyira, mint idősebb társaik, ezért ők vektorként könnyen megfertőzhetik a szülőket és a nagyszülőket. 20 év fölött már gyakrabban találkoztunk súlyos esetekkel, így a megoldás könnyű: 12 év felett mindenkinek javasolt az oltás” – hangsúlyozta a Semmelweis rektora.

Szerinte 12 éves kor alatt a vakcina akkor lesz indokolt, ha erre megfelelő dózisú oltóanyag áll rendelkezésre. Ehhez nem kell komoly változtatást eszközölni az oltóanyagban. „Véleményem szerint meg kell negyedelni az mRNS oltóanyag dózisát, ekkor alkalmas lehet arra, hogy a 40 kg és 12 év alatti fiatal gyermekek is vakcinához jussanak, igaz, ennek bizonyításához még klinikai vizsgálatok kellenek.

Dobson Szabolcs gyógyszerész észrevételei

Dobson Szabolcs szakgyógyszerész Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy Merkelynek korrigálnia kellene véleményét arról, hogy a gyógyszercégek nem érzik kényszerítve magukat a Covid19 elleni vakcina gyermek klinikai vizsgálatok végzésére, ami miatt nem zajlottak vizsgálatok a 12 év alatti gyermekek körében.

„Például a Pzifer ugyanis nagy méretű vizsgálatokat végez és ezeket szeptemberben zárja le. Nyilvánvalóan idő kellett e vizsgálatok megtervezéséhez és megszervezéséhez, de már régóta ismeretes, hogy sor kerül ezekre” – írta Dobson az NBC News cikkére hivatkozva.

Merkelynek arra a véleményére, hogy szerinte negyedannyi dózis kellene 40 kg, illetve 12 év alatt, így reagált:

„A tényleges dózis 5-12 év között a Pfizer klinikai vizsgálatban a felnőtt adag harmada, 5 év - 6 hónap között egyhatoda” – pontosított Dobson a Reuters cikkére hivatkozva.

A szakgyógyszerész kihangsúlyozza, hogy szerinte a rektor leértékeli a maszkok védőhatását is.

„Az amerikai és az izraeli, sőt a kínai hatóságok nem osztják Rektor úr nem tudni milyen matérián érlelt szkepticizmusát mert nagyon gyorsan visszaállították a beltéri maszkhordási kötelezettséget. Ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara is”– zárta Dobson.

(forrás: Index, Facebook)
hirdetés

Könyveink