2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Merkel tovább szigorítana Németországban

Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása az Egyesült Államokban. Nemzetközi kitekintés.

Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását. Kedden délelőtt a CDC tanácsadó testülete egyhangúlag, 14-0 arányban döntött úgy, hogy javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását az 5 és 11 év közöttiek számára. Walensky kedden azt mondta: ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba.

"Ma fordulóponthoz érkeztünk a Covid-19 elleni harcunkban egy biztonságos és hatékony oltóanyag engedélyezésével az 5 és 11 év közötti gyerekek számára" - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a CDC bejelentését követően kiadott közleményében. "Mindez lehetővé teszi, hogy véget érjen a szülők hónapok óta tartó aggodalma. Ez nemzetünk számára jelentős előrelépés a vírus legyőzéséért folytatott harcban" - tette hozzá.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekek számára. Ez azt jelenti, hogy a CDC jóváhagyását követően már szerdán megkezdhetik a tömeges oltást. Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják majd be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada. A különböző kiszerelés, csomagolás, illetve a korábbiaktól különböző méretű tűk kiszállítása a szakemberek szerint időt vesz igénybe, de Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy a folyamat november 8-ig "teljesen zökkenőmentessé válik."

A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója már korábban "kulcsfontosságúnak" nevezte a gyermekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt, amely szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. "Úgy gondolom, hogy ha be tudjuk oltani a 28 millió gyerek túlnyomó többségét, akkor ez fontos szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében" - tette hozzá Fauci.

*

A koronavírus-járvány emelkedő negyedik hulláma elleni védekezés erősítését sürgette a szövetségi kormánytól a német iparvállalatok szövetségének (BDI) vezetője egy keddi nyilatkozatában. Ugyancsak kedden Angela Merkel kancellár egy zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson jelezte, hogy tovább kell szigorítani a védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat.

A BDI - az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet - vezetője, Siegfried Russwurm sajtónyilatkozatában kiemelte: szövetségi szintű jogszabályi alapra van szükség ahhoz, hogy a munkaadók tervezhető és hatékony intézkedésekkel védhessék az alkalmazottakat. Mint mondta, el kell érni, hogy a munkahelyeken is érvényesíthető legyen a járványügyi védekezés országszerte érvényes előírása, az úgynevezett 3G-szabály. Ez a szabály - amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték - előírja, hogy csak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással rendelkezők, a fertőzésen igazoltan átesettek és a friss negatív vírusteszt leletet felmutató emberek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken.

A BDI javaslata szerint lehetőséget kell adni a munkaadóknak, hogy kötelezővé tegyék a munkahelyeken a 3G-szabályt. Ehhez egységes jogi szabályozás kell, a politikusok tevékenysége viszont éppen az ellenkező irányba hat, hiszen hagyják kifutni a szövetségi kormány mozgásterét szélesítő kivételes jogrendet - fejtette ki az EU legnagyobb gazdaságának vezető munkaadói érdekképviseletének vezetője.

Siegfried Russwurm hangsúlyozta: fenyeget a veszély, hogy "a politikusok elkövetik ugyanazt a hibát, mint tavaly ősszel, amikor elzárkóztak a hatékony központi intézkedések meghozatalától". Ezért a közös kormányzásra készülő pártoknak - a szociáldemokratáknak (SPD), a Zöldeknek és a liberálisoknak (FDP) - gondoskodniuk kell arról, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) a november 25-én kifutó kivételes jogrendet olyan előírásokkal váltsa fel, amelyek minden munkaadónak lehetővé teszik a 3G-szabály alkalmazását.

Az egyre erősebb negyedik hullám közepette helytelen lenne, ha a szövetségi kormány átruházná a járványügyi védekezés szervezésének felelősségét a tartományokra, mert így összehangolt válságkezelés helyett széttartó, tartományonként eltérő, és a munkaadók dolgát megnehezítő szabályozás alakulna ki - fogalmazott a BDI elnöke.

A járvány negyedik hullámának erősödése az ügyvezető kormány vezetőjét, Angela Merkelt is aggasztja az ntv hírtelevízió beszámolója szerint. A leköszönő kancellár kedden Berlinben pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi ülésén elmondta, hogy az oltatlanokra vonatkozó, további szigorú korlátozások szükségesek a hullám megtöréséhez. Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a társadalom és a gazdaság legtöbb területét megbénító országos zárlat felújítása, Angela Merkel elmondta, hogy a zárlat csak az oltatlanokra vonatkozóan lehet "opció" - jelentette a megbeszélésről egy másik hírportál, a Der Spiegel című hírmagazin online kiadása.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 10 813 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 10 473-hoz képest. Az új esetekkel együtt 4 618 021 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t  a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 81 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 95 833-ra emelkedett Németországban.

*

Romániában az elmúlt héten több mint ötvenszer nagyobb volt az egymillió lakosra jutó koronavírus-halálozások aránya a magas beoltottságú országok halálozási rátájához képest - mutatott rá keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a romániai oltási kampány koordinátora. Az oltásparancsnok a több mint 90 százalékos átoltottságú Portugália és a 80 százalékot meghaladó Dánia példáját hozta fel: Dániához képest több mint ötvenszer, Portugáliához képest pedig csaknem 70-szer volt magasabb Romániában a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos lakosságarányos halálozási ráta.

"Ezekben a napokban nagyszülők, idős rokonok csaknem egy teljes korosztálya távozik közülünk az alacsony átoltottság miatt, pedig ezeknek a haláleseteknek a többségét meg lehetett volna előzni" - mutatott rá Gheorghita.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) keddi közlése szerint a 19,3 milliós Romániában eddig a teljes lakosság 36,5 százaléka, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42, illetve a felnőtt lakosság 45 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást. A CNCAV regionális bontású adatokat is közölt, amelyekből megerősítették, hogy továbbra is Románia legurbanizáltabb térségeiben a legmagasabb az átoltottság: Bukarestben 62, Kolozs megyében 55, Konstanca megyében 51, Szeben megyében 48, Temes megyében 45 százalékos az immunizációs szint a 12 év feletti lakosság körében. A sereghajtók Suceava megye 26, Kovászna megye 27, Bákó, Botosani, és Giurgiu megye 30, Vrancea megye 31 és Hargita megye 32 százalékos átoltottsággal.

Korosztályok tekintetében az 50-59 évesek körében a legmagasabb (50 százalék feletti), a 60-69 éveseknél pedig csaknem 49 százalékos az átoltottság. A legkevésbé immunizált korosztályok között található a 80 százalék feletti korosztály 25, illetve a 15 év alatti korosztály 12 százalékkal.

A zöld igazolvány használatának kiterjesztése óta megugrott oltási hajlandóság a múlt hét végétől kezdődően hanyatlani kezdett Romániában: kedden 46 661 ember kérte az első adag oltást, ami kevesebb mint kétharmada az utóbbi két hét átlagának. A legtöbben - több mint 110 ezren - múlt szerdán jelentkeztek az első adag oltásra. Akkor az oltásparancsnok azt mondta: a román hatóságok célkitűzése az, hogy év végéig Románia elérje a koronavírus elleni nyájimmunitást, vagyis a felnőtt lakosság átoltottsága meghaladja a 70 százalékot.

*

A világon 247 447 923 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 5 011 786 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 247 129 785 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 005 638 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink