hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Mérgező fémek a rúzsokban és szájfényekben

A rúzsok és szájfények ólmot, kadmiumot, krómot, alumíniumot, továbbá ötféle más mérgező fémet tartalmazhatnak. Ezek némelyikének mennyisége meghaladja az egészségi szempontból még biztonságosnak tekinthető szintet – hozták nyilvánosságra egy egyesült államokbeli vizsgálat kapcsán.

A Kalifornia Egyetem és a Berkeley kutatói 32 népszerű szájfényt és rúzst vizsgáltak. Bár korábbi kutatások is foglalkoztak a kozmetikumokban lévő fémvegyületekkel, a mostani vizsgálatban a mért koncentráció alapján felbecsülték az egészségi kockázat mértékét, valamint azt is, hogy az adott termék használata kapcsán mennyi fém jut be naponta a szervezetbe. Ezt követően a kapott adatokat összevetették az érvényben lévő egészségügyi ajánlásokkal. Megállapításaikat az Environmental Health Perspectives című lapban hozták nyilvánosságra.

„Nem is azzal van gond, hogy ezeket a fémeket kimutattuk a kozmetikai termékekben, hanem inkább a mennyiség a probléma. A toxikus fémek némelyike olyan mennyiségben található meg a kozmetikumokban, melynek már hosszú távú egészségi kihatásai lehetnek” – mondta el ezzel kapcsolatban a vizsgálatot vezető S. Katharine Hammond, a közegészségtan professzora.

A kozmetikumokon belül is különös figyelmet érdemelnek a rúzsok és szájfények, mivel ezek károsanyag-tartalma viselés közben fokozatosan bekerül az emésztőtraktusba és onnan felszívódik. A korábban közölt felhasználási adatok alapján a kutatók a mostani vizsgálatban pontosan definiálták az ajakkozmetikumok átlagos és nagyfokú használatának fogalmát. Átlagos használatnak minősítették, ha naponta 24 milligramm kozmetikum kerül be az emésztőrendszerbe, míg a nagyfokú használat határértékének a napi 87 milligrammot tekintették. Nagyobb eséllyel kerültek az utóbbi csoportba azok, akik vastagon kenték fel a rúzst vagy szájfényt, illetve napközben többször is újrarúzsozták szájukat.

A még elfogadhatónak tekinthető beviteli értékek alapján az átlagos rúzs- és szájfényhasználók esetében is fennállt a veszélye annak, hogy túlságosan nagy mennyiségben kerül króm a szervezetbe – e fém karcinogén hatását felelősnek tartják például a gyomorrákok kialakulásáért. Az átlagosnál több ajakkozmetikumot használók esetében a kadmium, az alumínium és a mangán is veszélyes mennyiségben kerülhet be a szervezetbe – ez utóbbi fém tartósan magas szintje idővel idegrendszeri toxicitáshoz vezethet.

Az analizált minták közül 24 készítmény tartalmazott ólmot, ennek szintje azonban általában alatta maradt a még biztonságosnak tekinthető értéknek. A magas ólomszint azonban továbbra is aggodalmat kelt a gyermekek esetében, akik időnként játékból kifestik magukat, hiszen gyermekkorban egyáltalán nem tekinthető biztonságosnak az ólomexpozíció.

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által 2012-ben elvégzett vizsgálatban azt találták, hogy több mint 400 népszerű rúzsmárka kétszer annyi ólmot tartalmaz, mint azt korábban gondolták. A szerzők azonban hangsúlyozzák, hogy a felnőtteknek ezért nem kell a kukába dobni az összes szájfényt és rúzst, a kimutatott fémmennyiségek láttán azonban az egészségügyi hatóságoknak jobban rá kellene nézniük ezekre a termékekre.

Az Egyesült Államokban jelenleg nincsen szabvány arra, mennyi fémet tartalmazhatnak a kozmetikumok. Európában az uniós szabályok értelmében a kadmium, a króm és az ólom semmilyen mennyiségben nem megengedett a kozmetikai termékekben.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Environmental Health Perspectives)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink