hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Mérgek a tányéron: 55 éve van menlevelük

Rég lebukott mérgek szerepelnek még mindig a biztonságos élelmiszer-összetevők listáján – írja egy amerikai gyerekgyógyászra hivatkozva az mno.hu.

Egy amerikai orvos szerint az élelmiszer-ellenőrzési rendszer elavult szabályozása okolható a tömeges szív- és érrendszeri betegségek kialakulása kapcsán – írja a lap. Robert Lustig szerint a hiba az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari hatóság „GRAS” („általánosan biztonságosnak elismert”-nek is hívott) jelölési rendszerében rejlik.

Ezt a szabványkoncepciót az amerikai kongresszus még 1958-ban hozta létre azzal a céllal, hogy listázza és nyilvántartsa az élelmiszerekhez adagolt mesterséges anyagokat. Bár 1958-ban már sejteni lehetett, hogy az élelmiszeripar folyamatosan változik, és belátható időn belül bővülnie kell a listának, ezt mégsem biztosították. A GRAS-lista annak ellenére változatlan maradt, hogy a fogyasztói igények és szokások is folyamatosan változtak.

A GRAS-listára még 1958-ban felkerült és azóta is mentességet élvez három olyan összetevő, amit napjainkban szinte minden élelmiszer-szaktanácsadó és egészségügyi szakértő feketelistára száműzne. Például  bár már 1988 óta ismert a transzzsírok káros hatása, mégis maradt a listán, mert a GRAS elsősorban az élelmiszeripar igényeit veszi figyelembe – olvasható az mno.hu cikkében.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink