hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mérföldkő az otthonszülésben

Nemzetközi adatokkal, pro és kontra érveket felsorakoztatva az intézeten kívüli szülés témáját járta körül a Nógrád Megyei Hírlap.

Közel két évtizedes procedúra után, a közelmúltban látott napvilágot az oly' sokszor társadalmi vitákat is szító rendelet: Magyarországon május elejétől már otthon is szülhetnek az anyukák, ha az nem veszélyezteti a gyermek életét, egészségét.

"Mint megtudtuk, a szülést kísérhetik ugyan bábák, a várandósság alatti vizsgálatok elvégzése viszont továbbra is az orvosok kompetenciája marad."

Az otthonszülés, vagyis a gyermek bába segítségével történő világrahozatala a legtöbb nyugati országban már rég elfogadott - írják. Az ezzel kapcsolatos törvények általában csak a nagyon súlyos betegségek esetén nem engedélyezik ezt a szülési formát. A fejlett országokban egyre gyakoribbá válik a tervezett otthonszülés, Dániában és Nagy Britanniában például a szülők tíz százaléka, Hollandiában pedig a kismamák közel egyharmada dönt emellett. Hazánkban ez a szülési forma sokáig nem volt engedélyezett, sőt, kifejezetten nagy vitákat szított. Mérföldkőnek számít azonban, hogy a Kormány (35/2011. (III. 21.) Korm. rendelete az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól) nemrégiben elfogadta az erre vonatkozó rendeletet. A tervezet hatálybalépése április 1. volt, de rendelkezéseit csak a május első napja utáni szülészeti eseményekre lehet alkalmazni.

"Mint megtudtuk, ez lehetőséget ad az úgynevezett születésházak létrehozására is, de szigorúan előírja a tárgyi és személyi feltételeket. Eszerint az eseménynél szülész-nőgyógyász szakorvosnak is jelen kell lennie. Otthonszülés akkor jöhet szóba, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése koponyavégű, illetve az anya betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Kizáró ok a korábbi császármetszés vagy az anya, illetve a magzat betegsége, az ikerterhesség. A rendelet fontosnak tartja a háttérkórház szerepét, ahová szükség esetén az ellátást igénylő nő és gyermeke húsz percen belül belszállítható. Az ellátás nem TB-támogatott, akkor sem, ha egyébként az édesanya az egészségbiztosítás keretében jogosult az egészségügyi ellátásra."

Érvek az otthonszülés mellett és ellene

A témával kapcsolatban a cikkben megszólal mindkét oldal: az otthonszülést ellenző szakember és az azt támogató szülő is. Nem ért egyet a szülés ezen formáját választó anyukákkal s abszolút ellene van dr. Kis Csitári István, a Szent Lázár Megyei Kórház szülész-nőgyógyász osztályának vezető főorvosa.

Mint mondta, a babák és a mamák a legnagyobb biztonságban a megfelelő körülményeket biztosító kórházban vannak. Ha viszont valaki mégis az otthonszülést választja, s aközben probléma merül fel, a kórházba szállítást követően az osztály orvosai és dolgozói természetesen szakszerűen ellátják az anyukát és gyermekét.

A „másik tábort” erősítő, két gyermekes anyuka – aki maga is otthonukban adott életet kisbabájának – a témával kapcsolatban kifejtette: – Minden szülő a legjobbat akarja gyermekének. Amikor a férjemmel az otthonszülés mellett döntöttünk, egy megfontolt és felelős döntést hoztunk, amit rengeteg könyv elolvasása, internetes fórumok, cikkek, statisztikák, vélemények pro és kontra, rengeteg beszélgetés, és hosszas tépelődés előzött meg. Ezek egyértelműen bebizonyították, hogy – problémamentes várandósság esetén – a tapasztalt szaksegítség által kísért otthonszülés legalább olyan biztonságos, mint a kórházi szülés. Az otthonszülést választó szülőnek van egy 1 hetes felkészítő tanfolyam a várandósságról, szülésről, gyermekágyról és szoptatásról, amelyen megtudjuk többek között, hogy melyik vizsgálatnak mi az értelme, mire kell odafigyelni, milyen jelek utalnak arra, hogy a vajúdás éppen melyik szakaszában tart, mi történik eközben a testünkben és mi történik a kisbabával, hogyan forog a szülőcsatornában, és mit kell vele csinálni élete első pillanataiban, napjaiban.

A teljes cikk a Nógrádi Hírlap oldalán olvasható.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés