hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mentődolgozók kétségek között

Teljes a bizonytalanság a mentődolgozók körében, hogy kapnak-e szeptembertől béremelést, közli a Népszava.

Egymásnak ellentmondó, bizonytalan válaszokat kapott a lap, amikor arra az egyszerű kérdésre kereste a választ: vonatkozik-e a június elején született egészségügyi bérmegállapodás a mentődolgozókra is. Pusztán azt szerették volna megtudni: igen vagy nem, határozott igennel azonban egyedül Toma Lajos válaszolt érdeklődésükre.

A Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének (MÖSZ) elnöke részt vett a megállapodás kidolgozásában, mert a kormány az általa vezetett érdekvédelmi szervezetet tekinti reprezentatívnak, vagyis egyeztetésre jogosultnak. Tehát akkor lehet örülni: igen, a mentősök megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező csoportja is magasabb bérre számíthat ősztől.

Vagy mégsem. A hírt ugyanis sem az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, sem pedig az egyezséget a kormány részéről aláíró Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem erősítette meg. Győrfi Páltól írásban kérdezték meg, hogy kiterjed-e az emelés a mentőorvosokra és -ápolókra is. Próbálták megtudni, milyen következményekkel járhat a mentőautók vezetőinek és a szervezet többi technikai és gazdasági területen alkalmazott dolgozójának kimaradása, hiszen ez a kör máshol sem kap egy fillért sem, az egyetlen biztos pont, hogy az OMSZ-nál sem jár nekik béremelés.

Végül meg akarták tudni, hol tart a tárgyalás a mentősök életpályamodelljéről, amire többször is ígéretet tettek kormányzati szereplők. Érdemi válasz helyett azonban mindössze a következő mondatot üzente a mentősök kommunikációs és pr igazgatója: „Az Országos Mentőszolgálat örömmel üdvözli a béremelést, melynek részleteit illetően kérjük, forduljon a fenntartóhoz”.

A humántárca sem mondta ki egyértelműen, hogy lesz béremelés a mentősöknek, annyit írtak válaszukban: „a mentők számára külön programot dolgoz ki a kormány”. Értelmezésük szerint ez azt jelenti, most nem kapnak egy fillért sem. A már idézett szakszervezeti elnök is csak annyit mondott, hogy az életpályamodellről hamarosan elkezdődnek az egyeztetések, de a labda a kormány térfelén pattog.

További részletek

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink