hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mentik az elhúzódó kórházberuházásokat

Közel kétmilliárd többlet támogatással menti a kormány azokat az egészségügyi beruházásokat, amelyek további késlekedés esetén elesnének az uniós forrásoktól.

Pénteken jelent meg a közlönyben a 1454/2014.-es kormányhatározat „az egészségügyi intézmények infrastrukturális fejlesztését támogató uniós projektek megvalósítása érdekében szükséges többletforrások biztosításáról”. Ez hat darab, amúgy lassan haladó fejlesztési projekthez rendel kiegészítő forrásokat. Ezek között van például a szegedi sürgősségi ellátás fejlesztése, a csornai kórház új központi járóbeteg rendelőintézetének építése és akad olyan gigaprojekt is, mint a miskolci „csillagpont kórház” létrehozása.

 

Többlettámogatás  
(millió forint)

Szegedi Tudományegyetem
 

211

Pécsi Tudományegyetem

225

Felső-Szabolcsi Kórház

63

Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet

810

Csornai Margit Kórház

274

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház

270

Egy tavaly novemberi kormányhatározat mondta ki, hogy azoknál a projekteknél, amelyek 2013. szeptember 30-ig nem érték el a 10 százalékos pénzügyi előrehaladást, illetve ez év január 15-ig nem rendelkeztek eredményes közbeszerzési eljárással, meg kell vizsgálni a támogatási szerződéstől való elállás lehetőségét. Ennek a felülvizsgálatnak az eredménye, hogy a szóbanforgó kormányhatározat, miközben hat projektet megment, egyet fel is ad. Felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon a TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0002 azonosító számú, „Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház struktúraváltása a hatékony járó-fekvőbeteg ellátás fejlesztésével” című projekt támogatási szerződésének felbontásáról.

Szentesen egyébként 2,4 milliárd forintból új tömb építését tervezték, amelynek során egy helyre gondolták telepíteni többek között az intenzív osztályt, a traumatológiát, s a műtéti részleget, emellett műszervásárlás és a betegirányítási rendszer korszerűsítése is szerepelt programjukban. Idén tavasszal azonban még csak ott tartottak, hogy az események „felpörgetése” érdekében egy közbeszerzési eljárás keretében kívánták kiválasztani az építészeti illetve kiviteli terv készítőjét – írtuk néhány napja a most már hivatalosan is feladott tervről.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink