hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mentesülhetnek a gyógyszercégek

A Népszabadság úgy tudja: a jövő évi gyógyszerkassza 50 milliárdos kiegészítésével kapcsolatos elgondolásról hétfőn egyeztetnek az egészségügyért felelős kormányzati képviselők a gazdasági tárcával.

Szabad utat adott az inzulingyártók tehermentesítéséről szóló javaslatnak a parlamenti szakbizottság. A képviselők sem akartak megkockáztatni egy inzulinkrízist, így egy hang nélkül engedték át a kormánynak a gyártók anyagi panaszait enyhítő javaslatát.

A Novo elfogadta, hogy jövőre csak az idén forgalmazott inzulinmennyiség 85 százalékért számlázhat az egészségbiztosítónak, a következő ötszázaléknyi mennyiség az egészségbiztosító kockázata, az összes többi eladott adag árát a gyártónak kell állnia. A kompromisszumos javaslatot a kormány a szerdai ülésén jóváhagyta.

Az egészségügyi salátatörvényhez készült törvénymódosítás ezt a lehetőséget nyitja meg más gyártóknak is. A szakbizottság ülésén szinte valamennyi gyártói képviselet megjelent. Voltak akik azt mondták, amint a parlament is jóváhagyja a módosítást, az új szabály alapján tárgyalást kezdenek a kormányzattal, mert a lehetőség még mindig jobb alkunak tűnik, mintsem hogy a spanyol-modell alapján fizessenek vissza. Mások egyelőre csak számolgatnak megéri-e az alku az adott cégnek, írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja: pénteken az egészségügyi kormányzat arról tájékoztatta a gyógyszercégek képviselőit, hogy a jövő évre tervezett 157 milliárdos gyógyszerkasszát várhatóan 200-210 milliárd forint is lehet. Ez azt jelentené, hogy a jövő évi gyógyszertámogatásra csaknem annyi jutna mint 2012-ben, amikor 219 milliárd forint volt a célra. Az összeget idén a gyártók 72 milliárdos extraadó befizetéseiből egészítették ki és így sem elég a gyógyszerkassza az év végéig.

kormány alig két  hete 30 milliárd forintot csoportosított át az orvosságok támogatására. A jövő évi gyógyszerkassza 50 milliárdos kiegészítésével kapcsolatos elgondolásról hétfőn egyeztetnek az egészségügyért felelős kormányzati képviselők a gazdasági tárcával.


hirdetés

Könyveink