hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Menstruációs vért hoz a postás

A menstruációnak, mint tudjuk, fontos jelentősége van, még sincs olyan nő, aki kedvelné a méhnyálkahártya lelökődésének ezt a folyamatát. De ha a menstruációs vér segíteni tud másokon, akkor talán kevésbé zavarónak érezzük a menstruációt is.

És valóban ez a helyzet, olvasható a Cell Transplantation egyik közleményében. Kiderült, hogy a menstruációs vér – akárcsak a köldökzsinór-vér – olyan őssejteket tartalmaz, amelyek felhasználhatók számos betegség, például a stroke, az Alzheimer-kór vagy a Lou Gehrig betegség kezelésére. Lévén ezek az őssejtek immunológiailag éretlenek, transzplantációjukkal elősegíthető a sejtek életben maradása a Dél-Floridai Egyetem és három magán kutatóhely idegtudományi munkatársai szerint.

Nem pusztán elméletről van szó; a menstruációs vérből kivont őssejtek in vitro idegsejtekké differenciálódtak, és ha ezeket olyan állatba adták be, amelyet a stroke modelljeként használnak, a stroke okozta viselkedési változásaik sokkal jobban javultak, mint a kontroll állatokban.

Menstruációs vérbank

Mind a köldökzsinór-vérnek, mind a menstruációs vérnek nagy előnye, hogy könnyű kinyerni őket. A menstruációs vér esetében azonban kérdés, hogy miként lehet higiénikus módon összegyűjteni. Mint Julie Allickson, a közlemény egyik szerzője elmagyarázta, a nőknek a legerősebb vérzés napján egy orvosi szilikonból készült csövet kell felhelyezniük a hüvelybe, éppen úgy, mintha tampon lenne, és mintegy 3 órán át ott kell hagyniuk. Ezalatt a csőbe 10–20 ml-nyi vér ürül, amit egy speciális, zárható tartályba kell önteni. Utána a tartályt postán vissza kell küldeni a laboratóriumba, ahol 499 dollárért feldolgozzák és fagyasztva tárolják. A további tárolás havi 99 dollárba kerül. Jelenleg ez az egyetlen menstruációs vérbank a világon.

Az embrionális őssejtekkel szemben előnye a menstruációs vér – és a köldökzsinór-vér – őssejtejeinek, hogy alkalmazásukkal kapcsolatban semmilyen etikai probléma nem vetődhet fel. A menstruációs vér ráadásul sokkal nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, mint a köldökzsinór-vér, hiszen míg az átlagos amerikai nő 2,1 gyermeket szül élete során, menzesze majdnem 500 alkalommal van.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink