2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Menstruációs szabadnapokat terveznek Spanyolországban

Az InfoStart szerint három, indokolt esetben akár öt napot is otthon maradhatnak a fájdalmas menstruációval küszködő spanyol nők, ha a törvénytervezet hatályba lép.

A tervezet várhatóan a héten kerül a spanyol kabinet elé. Hírek szerint orvosi igazolás mellett három napnyi szabadságra lennének jogosultak azok, akiknél a menstruáció fájdalmakkal jár, amit ideiglenesen öt napra is fel lehetne emelni. Az enyhe diszkomfortot tapasztalók számára nem járna a szabadnap a BBC cikke szerint.

A törvényjavaslat egy szélesebb körű, a reproduktív egészséggel kapcsolatosa reform része. Ennek keretében bizonyos higiéniai termékek áfáját is eltörölhetik, illetve egyes intézményekben – például iskolákban és börtönükben – ingyenesen tennék hozzáférhetővé a menstruáció ideje alatt használható termékeket.

A tervezet része, hogy szülés előtt hosszabb időre maradhassanak távol a munkától a leendő anyák, illetve részét képezik az abortusszal kapcsolatos változtatások is. Ennek értelmében a 16-17 évesek már szülői hozzájárulás nélkül is végeztethetnek terhességmegszakítást; megszüntetik a háromnapos türelmi időt, illetve az állami közegészségügyi rendszeren kívül is lehetővé teszik abortusz elvégeztetését. Azok az orvosok, akik lelkiismereti okokra hivatkozva nem akarnak ilyen beavatkozást elvégezni, ezt továbbra is jelezhetik, közli a tervezetről a lap.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink