hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mennyit keres egy magyar orvos?

A KSH adatai szerint körülbelül 100 ezer forinttal keresett kevesebbet 2011 novemberében az egészségügyben dolgozó diplomás, mint azok a hasonló végzettségűek, akiket a nemzetgazdaság más területén foglalkoztattak – írja a Népszabadság szombati száma.

A Fizetések.hu internetes bérfelméréséből az is kiderül, hogy az egyetemi végzettségűek közül a legmagasabb bért a pénzügyi, a humánerőforrás illetve a logisztikai menedzseri pozícióban dolgozók kapják. E területeken 400-500 ezer forint körül van az átlagkereset. A sorban a harmadik legalacsonyabb diplomás átlagbér februárban az egészségügyben volt, ahol ekkor 261 ezer forint az átlagjövedelem, utánuk következnek a tanítók, tanárok (ideértendők a közép és felsőfokú intézményekben oktatók is) akik 195 ezer forintot keresnek, a sor végén pedig a művelődési központokban dolgozó diplomások bére kullog 182 ezer forinttal. A Népszabadság kérésre a Fizetések.hu által elvégzett, és az eddigieknél részletesebb elemzésből az is kiderül, hogy a helyzet tovább romlott, mert mostanra az orvosok átlagfizetése 214 ezer forintra mérséklődött.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az egyes szakmákban elvben a pótlékrendszer differenciálja a megszerezhető jövedelmet. Az orvosi bérek 30-40 százalékát a pótlékok adják. Példaként említi a bérezés szempontjából kiemelt területnek számító sürgősségi ellátást, itt az átlagos egészségügyi bér kétszeresét is megkaphatják az orvosok. Hasonlóan megduplázható a fizetés akkor is, ha valakinek hiányszakmából van vizsgája és nem ragaszkodik feltétlenül az alkalmazotti léthez. Például a műtőben vállalkozóként dolgozó aneszteziológus havi 400 ezret is kaphat egy-egy kórházakban, igaz ebből magának kell állnia a közterheket. Ezzel együtt meg már nem biztos, hogy marad annyi a zsebében, mint a mellette álló, és havonta körülbelül 200 ezerért foglalkoztatott sebésznek. Viszont a vállalkozásban dolgozó orvos szabad idejében, akár több intézményben is vállalhat feladatot. Rácz Jenő szerint a hiányszakmák kedvezményezettjei a radiológusok, a daganatos szöveteket elemző patológusok, valamint a pszichiáterek is. Ezen szakmák gyógyítói nagyon is jó alkupozícióban vannak a kórházi főigazgatókkal szemben, néha az intézmény pénzügyi lehetőségei, erején felül is fizet az ilyen orvosnak. Arra kérdésre, hogy mennyire jellemző még a hálapénzes szakmákban, hogy egy-egy teamben visszaosztják a hálapénzt - Rácz Jenő szerint - erre nemigen van már példa.

Egy egyetemi klinika főorvosa szerint erre nem is kényszeríti semmi az érintett orvosokat. A kórházi ágyak karcsúsítása és a munkaerő-piaci lehetőségek erőteljes szűkülése miatt már nem nagyon ugrál senki, ha nem oszt vissza, akkor sem fenyegeti, hogy műtősnő, ápolónő vagy segédorvos nélkül marad.

(forrás: Népszabadság )

cimkék

hirdetés

Könyveink