hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Mennyire kockázatos az egészségre a 18 fokos munkahely?

A Telex Nagy Marcellt, a Magyar Orvosi Kamara titkárát, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvost kérdezte az egészségügyi kockázatokról..

Gulyás Gergely csütörtökön arról beszélt a kormányinfón, hogy a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos takarékoskodást írnak elő az állami intézményeknél és állami cégeknél a gázfogyasztásban. Az állami intézményeknél, közhivataloknál ez azt jelenti, hogy legfeljebb 18 fokig lehet felfűteni az épületeket.

Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára, foglalkozás-orvostan és munkahigiéné szakorvos a Telex kérdéseire azt mondta: egy munkahely esetében meg tudjuk határozni, mi az ideális hőmérséklet, de mindenképpen figyelembe kell venni, hogy fizikailag mennyire intenzív munkáról van szó. A fizikai munka során ugyanis hőt termel a szervezetünk.

Azért sem könnyű konkrét hőmérsékleti értékekről beszélni, mert a nőknek és a férfiaknak más a hőérzete. Máshogy működik az anyagcseréjük is, a nőké lassabb, a férfiaké gyorsabb. A gyorsabb anyagcsere több hőt termel, részben ezért is van, hogy az esetek többségében a nők már olyan hőfoknál is fáznak, amit a férfiak többsége még nem érez hidegnek.

A magyar jogszabályok szerint egyébként

  • ülőmunkánál, szellemi munkánál: 20–22 fokot,
  • könnyű fizikai munkánál 18–22 fokot,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18 fokot,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12–14 Celsius-fokot

kell biztosítania a munkáltatónak. Tehát ha a közintézményekben, közhivatalokban, állami cégeknél végzett szellemi munkát nézzük, akkor a legutóbbi kormányközlés szerint a minimális 20 helyett 18 fok lesz.

Nagy Marcell szerint nincsenek arra vonatkozó egzakt kutatások, hogy milyen betegségeket kapunk el nagyobb eséllyel, ha 20 fok helyett mondjuk 19 vagy 18 fokban dolgozunk. Az biztos, hogy vannak, akik hidegebb munkakörnyezetben hajlamosabbak a felfázásra. És az is köztudott, hogy sok légúti betegségnek kedvez a hűvösebb hőmérséklet, de fokokra lebontani ezt nem igazán könnyű.

Ha lejjebb visszük a hőmérsékletet, könnyebben terjedhetnek a kórokozók, tehát többen fognak kiesni betegszabadság miatt. Viszont ha számítunk az ilyesféle problémákra, akkor már előzetesen tudunk hozni olyan intézkedéseket, amivel csökkenthetőek a kockázatok – mondta a szakértő.

A koncentrációt és kreativitást igénylő ülőmunkáknál hatékonyságnövelő a magasabb hőmérséklet – mondta Nagy Marcell. Kutatási eredmények alapján például a gépírók 22-23-24 fokban sokkal kevesebb hibával, elütéssel dolgoznak, mint 19 fokban.

Tehát arra is számíthatunk, hogy az ilyen jellegű munkáknál több lesz a hiba.

De például a könnyű fizikai munkáknál gyakran előforduló monotonitás szempontjából kifejezetten előnyös a kicsit alacsonyabb hőmérséklet, mert könnyebben fenntartja a figyelmet, jobban koncentrál a munkavállaló az adott tevékenységre, hatékonyabb így a munka.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés