hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Piaci körkép a fájdalomcsillapítókról

Mennyibe fáj?

A fájdalomcsillapítók piacát több szegmensre oszthatjuk, ezek közül a legfontosabbak az általános fájdalomcsillapítók, amelyek nagyrészt vény nélkül kaphatóak és szinte minden háztartásban megtalálhatóak. További alcsoport az opioid fájdalomcsillapítók, valamint az elsősorban mozgásszervi eredetű gyulladások fájdalom csillapítására javasolt nem-szteroid gyulladáscsökkentők. 

Az általános fájdalomcsillapítók piacát (Ephrma ATC3: N02B) hosszú évek óta az ibuprofen tartalmú készítmények dominálják. Mind volument, mind Ft forgalmat tekintve a metamizol tartalmú készítményeket - akik korábban a vezető helyet foglalták el – egyre inkább az ibuprofen tartalmú készítmények váltják fel.

A metamizol, mint erős láz- és fájdalomcsillapító, valamint az acetilszalicil-sav tartalmú készítmény, amely elsősorban gyulladásos fájdalmak csökkentését segíti, már a XX. század közepétől elérhető, természetesen a gyógyszerpaletta azóta jelentősen bővült, de ezen készítmények forgalma inkább csökken vagy stagnál.

Az általános fájdalomcsillapítók forgalmának 95%-a patikán keresztül megy, a kórházi forgalom elenyésző. Fontos megemlíteni, hogy a TOP 5 hatóanyag közül az acetilszalicil-sav, paracetamol és ibuprofen hatóanyagú készítmények patikán kívül is hozzáférhetőek a betegek számára, azonban ezek forgalma 1% körüli.

Az általános fájdalomcsillapítók piacán az elmúlt pár évben számos változás történt, amelynek hatására egy komolyabb átrendeződés figyelhető meg a piacon.

A legfontosabb változás talán a metamizol tartalmú készítmények vénykötelessé válása 2007 elején; a korábbi piacvezető készítmény gyártója, a Sanofi azonban felkészült erre a változásra és piacra dobta az Algoflex nevű gyógyszerét, ahol kétségkívül a közös szó eleji egyezés (is) segítette a gyártó értékesítési stratégiáját.

A piaci átrendeződés látható a vényes és vénynélküli készítmények éves doboz és termelői áron számolt értékesítési adataiban. 2007 óta a vény nélküli készítmények mind volumenben, mind Ft forgalomban átvették a vénykötelesektől a vezető pozíciót. Volument tekintve a vény nélküli készítményekből úgy tűnik, hogy nem vásárolunk sokkal többet, sőt inkább egyfajta stagnálás figyelhető meg, azonban a készítmények mivel szabad árasak – gyártók élnek az áremelés lehetőségével – a Ft forgalom egyre inkább nő. 

A vényköteles fájdalomcsillapítókat 90%-ban háziorvosok és 10%-ban szakorvosok írják fel. A vényköteles piacon 2009-től a Teva megpróbálta a Zaldiar nevű készítménnyel letörni a piacvezetők pozícióját, de a promóciós befektetés ellenére úgy tűnik nem sikerült megdönteni az Algopyrin vezető helyét.

A cikk folytatásához kattintson ide.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés