hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Csökkenthető a rendelő földgáz- és áramszámlája

Mennyi utánajárást ér meg egy havi rezsiköltség?

Elvileg csökkenthető a magánorvosi rendelők energiaszámlája, hiszen a piacon már évek óta dönthetnek a fogyasztók, hogy a megszokott szolgáltatójuknak fizetnek ezentúl is a földgázért és az áramért, vagy egy energiakereskedő kedvezőbb ajánlatát választják.

A váltás díjmentes, két hónap alatt lezajlik, ismételhető, s elvileg nem bonyolult, semmilyen szerelést nem igényel, ám lehetnek buktatói, ezért körültekintően kell eljárni. Talán ez is az oka, hogy míg a nagyfogyasztók mára tudatos energiavásárlónak tekinthetők, a magánszemélyek, illetve a kisvállalkozások körében nagyon kevesen váltottak eddig.

– A kisfogyasztók rendszerint nem sok energiát szánnak arra, hogy olcsóbban vegyék az energiát – állapítja meg Kis Gergely, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. energia-kereskedelmi igazgatója, majd a jelenségre rögtön magyarázattal is szolgál. Meglátása szerint sokan még mindig félnek attól, hogy túl bonyolult a váltás, s nem akarják kockázatni azt, hogy ellátás nélkül maradjanak. Holott ez nem fordulhat elő, hiszen a mindennapokban érzékelhetően semmi sem változik: az áram és a gáz ugyanazon a vezetéken jön, az elosztó is ugyanaz a cég, a vele érvényben lévő szerződést a kereskedőváltás nem érinti, tehát a hibaelhárítás menete sem változik. Csak a díjak egy része módosul.

Amennyiben az új kereskedőt megbízzák az elosztóval kötött szerződés kezelésével, a számlák jellemzően továbbra is egyben tartalmazzák a rendszerhasználati és az energiadíjat – de lehetséges két különálló számla is.

A rendszerhasználati díjra a váltásnak nincs kihatása, annak az összegét jogszabály rögzíti, azt a kereskedőváltás után is változatlan egységárral kell fizetni. A fogyasztók magának az áramnak, illetve a gáznak az árában tudnak megtakarítást elérni, aminek a mértéke viszont akár 10 százalékos is lehet. Azaz, a teljes összegre vetítve fél-egyhavi díj spórolható meg minden évben – magyarázza Kis Gergely. Az árkülönbség – leegyszerűsítve – abból adódik, hogy az egyes kereskedőcégek milyen forrásból és az év egyes szakaszában milyen opciókkal tudnak a hazai vagy nemzetközi piacon energiahordozót vásárolni, amit betáplálnak az országos rendszerbe.

Amíg az egyetemes szolgáltatókkal határozatlan idejű a fogyasztók szerződése, a kereskedők általában egy éves határozott időre szerződnek. Az egyes cégek között a szolgáltatásaik minőségében – ügyfélszolgálat, rugalmasság, számlák áttekinthetősége – lehet különbség, a szolgáltatás lényegi elemét, tehát az áramot vagy a földgázt tekintve nem.

Inkább fizetünk, mint ügyintézünk

– Fogalmam sincs a lehetőségekről, ellátom a betegeimet, egyébként pedig homokba dugom a fejem. Ha nem kellene utánajárnom, hanem letennének az asztalomra egy elkészített szerződést, akkor sem írnám alá, amennyiben emiatt ezentúl minden évben ezzel is foglalkoznom kellene és eggyel több számla érkezne. A munkánkban mint a rák, úgy burjánzik az adminisztráció, mi háziorvosok mindent megteszünk azért, hogy a lehető legkisebb szintre csökkentsük azt a mindennapokban. Még akkor is, ha ezzel esetleg anyagilag valamivel rosszabbul járunk. Kötelező biztosítást sem váltok soha – képvisel markáns álláspontot dr. Magyar Anna budapesti háziorvos.

– Hallottam az átigazolás lehetőségéről, de nem mélyültem el benne; legalább 10 százalékos megtakarítást kellene elérni ahhoz, hogy megérje törődni a dologgal. A biztosításaimat is egy barátom kezeli, mert nekem fontos, hogy egy kézben legyenek a dolgaim, ne kelljen azokkal foglalkoznom, s ne csináljak azzal többletmunkát magamnak, hogy szétszabdalom az ügyeimet – mondja a Veszprém megyében praktizáló dr. Kisegyházi Attila, aki ugyanakkor megjegyzi: ha konkrét ajánlatot kapna, átolvasná azt, s a fáradság/haszon hányados alapján döntene.

Közös alku a társulásban

Amíg a nagyfogyasztókért már évek óta komoly verseny folyik, a magánszemélyek és kisvállalkozások ellátásáért nem tolonganak a szolgáltatók, a vállalkozóknak maguknak kell feltérképezniük a lehetőségeket. Ezekről a szakmai honlapok (www.eh.gov.hu) mellett a cégek saját weboldalain lehet tájékozódni, de a biztosítási alkuszokhoz hasonlóan működnek az interneten online közvetítők is, ahol összevethetők az ajánlatok.

Létezik azért olyan szolgáltató is, amelyik házhoz megy az ügyfelekért: az egyik távközlési társaság tavasz óta immár az ország egész területén „kapcsolt áruként” 5–8 százalékos kedvezményes áram- és földgázárat kínál ügyfeleinek, amivel a cég közleménye szerint már több mint 50 ezren éltek. Ezzel együtt is a felmérések szerint bár az emberek mintegy négyötöde hallott már a váltás lehetőségéről, nagyon kevesen tervezik, hogy lépnek is az ügyben.

A Magyar Energia Hivatal legfrissebb felmérése azt jelzi: mind az elektromos áramot, mind a földgázt tekintve közeli kereskedőváltási terveket a lakossági fogyasztók 2–2, a nem lakossági felhasználók 6, illetve 8 százaléka valószínűsít.

– Az energiakereskedők gyakran ígérik: a korábbi szerződés felmondását és minden más adminisztratív teendőt is elvégeznek az ügyfelek helyett, ám aláírás előtt érdemes alaposan átolvasni a feltételeket, emellett tisztázni a meglévő szolgáltatóval, miként állítja ki a végszámlát. Kardinális kérdés az árképzés módja, hogy egész évre fix díjban vagy a mindenkori világpiaci árhoz alakítva kíván-e fizetni valaki, azaz a lehetséges többlet megtakarításért cserébe valamennyit kockáztat is. Ugyancsak fontos előre tisztázni a hűségidő kérdését, a szerződés felmondásának feltételeit, hogy adott esetben miként válthat ismételten az ügyfél – tanácsolja Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal szóvivője.

Ahogyan az állami kézbe került kórházak számára a jövőben a cél a közös földgázvásárlás, illetve ahogy nemrég a szolnoki önkormányzat is bejelentette, hogy kilenc környező településsel összefogva az intézményeik számára jelentős árengedményt értek el a gáz árából, Vigassy Csaba tanácsa szerint ugyanez akár kicsiben is megvalósítható: a rendelőket üzemeltető orvosok, vállalkozások összefogásával közösen is kérhetnek ajánlatot a földgáz- és áramkereskedőktől. Ennek egyrészt előnye lehet, hogy kedvezőbb árat kaphatnak, másrészt egy ember felvállalhatja a szakmai közösség számára a további ügyintézést, ha a váltás mellett döntenek.

A rezsi nem a betegellátás része

Nem gázszámlára és villanyszámlára folyósítja a kártyapénzt az OEP – foglal állást dr. Selmeczi Kamill, az FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke. Az érdekvédelmi szervezet évek óta amellett kardoskodik, hogy a köztulajdonú rendelőket használó orvosoknak ne kelljen a rezsire költeniük, hanem e költségeket egységesen mindenhol az önkormányzatok vállalják fel, szeretnék elérni, hogy ezt jogszabály is kimondja. Az energiaszolgáltató-váltás is azokat érintheti elsősorban, akik saját tulajdonú rendelőkben praktizálnak, ám háziorvosi viszonylatban ők a kisebbség. Meglátása szerint a magánkézben működő orvosi centrumoknak hozhat a váltás érdemi megtakarítást, a kisebb rendelők rezsiköltségében annyi spórolást eredményezhet, mint ami egy családi háznál elérhető.

B. PAPP LÁSZLÓ
a szerző cikkei

(forrás: Praxismenedzsment)
hirdetés

Könyveink