hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Menesztik az EMKI vezetőjét is

A MedicalOnline információja szerint rövidesen Margitai Barnabást, az EMKI főigazgatóját is felmentik tisztségéből. A főigazgatót 2008 márciusában nevezték ki az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) élére. 

Kapcsolódó cikkek

Az egészségügyi palettán megjelenő új intézménynév csak részben jelentett valóban új tevékenységet 2008-ban, mivel az EMKI részben folytatta a még 1962-ben megalapított ORKI munkáját: az orvos- és kórháztechnikai eszközök tanúsítását. 

Az intézmény átalakítása lényegében azt célozta, hogy tevékenységét az új igényekhez és elvárásokhoz igazítsák. Ennek jegyében hozták létre a Minőségfejlesztési Igazgatóságot, amelynek egyik konkrét feladatát, az IVF centrumok eredményességi adatainak gyűjtéséről és nyilvánosságra hozataláról, még külön kormányrendelet határozta meg. Akárcsak annak az ágazati kataszternek az elkészítését, amelyből idén márciustól megtudható: milyen eszköz- és gépparkkal, informatikai rendszerekkel, valamint milyen épületekben kell(ene) a XXI. század elejének megfelelő egészségügyi ellátást biztosítaniuk az orvosoknak és a szakszemélyzetnek.

Az EMKI új feladatai közé felsorakozott a szakmai irányelvek, protokollok fejlesztésének, értékelésének módszertani támogatása is. A megváltozott lakossági, biztosítotti – s nem mellékesen: nemzetközi – elvárásokat tükrözték azok az új tennivalók, amelyek a minőségi és biztonságos betegellátást hivatottak segíteni. Ílyen a kórházak minőségirányítási rendszereinek felmérése, a nemzeti betegbiztonsági stratégia kidolgozása, a nem kívánt események jelentőrendszerének kialakítása és működtetése, a betegbiztonsági kultúra felmérése.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink