hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Melyik módszer hatásos ortosztatikus hipotónia ellen?

A nem farmakológiai módszerek közül a felállást megelőzően elfogyasztott nagy pohár víz bizonyul a leghatásosabbnak a hirtelen vérnyomásesés kivédésében, közölte a PharmaOnline.

Az ortosztatikus hipotónia, azaz a felálláskor jelentkező, szédüléssel járó, hirtelen vérnyomásesés egyre gyakoribbá válik az életkor előrehaladtával.

Az ortosztatikus hipotónia a definíció szerint legalább 20 Hgmm-es esést jelent a szisztolés, illetve legalább 10 Hgmm-es csökkenést a diasztolés vérnyomás értékekben, ami a fekvő helyzetből történő felálláskor következik be, három percen belül, írja a lap.

Az időskorúak mintegy 7–30 százaléka érintett az ortosztatikus hipotóniában, ami mindamellett, hogy kellemetlen érzés, a látótér elsötétedése miatt az elesés és az azzal járó súlyos következmények (pl. törések) rizikóját is fokozza.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A kellemetlenség kezelésére számos nem-farmakológiai módszer is kínálkozik. Nemrégiben azt vizsgálták a Newcastle-i Egyetem kutatói, hogy melyik módszer mennyire bizonyul hatásosnak, melyik az, amelyiknek az ajánlását/alkalmazását akár evidencia is támogathatja a jövőben.

A górcső alá vett módszerek között a felállást megelőző vízivás, a keresztbe tett lábakkal ülés, a térdek fölé érő kompressziós harisnya (II. kompressziós fokozatú) viselése, illetve a hasszorító alkalmazása is szerepelt.

A vizsgálatba bevont 25 személy (60 és 92 év közöttiek) mind a négy nem-gyógyszeres módszert, egymástól kellő időintervallum-eltéréssel, tesztelte. Mint arról a Neurology folyóiratban megjelent közlemény is beszámol, a leghatásosabb ortosztatikus hipotónia prevenciós módszernek a felállást megelőzően öt perccel elfogyasztott víz (480 ml) bizonyult.

A vízivás a bevont személyek 56 százalékánál hatásosan védte ki a vérnyomásesést, átlagosan mintegy 12 Hgmm-rel redukálva a vérnyomáscsökkenést.

A hasi kompresszió követte a vízivást a hatásosság szempontjából; az ortosztatikus hipotóniával küzdő időskorúak 52 százalékánál átlagosan körülbelül 10 Hgmm-rel mérsékelve a hirtelen vérnyomáscsökkenés mértékét.

A lábak keresztbe tétele a vizsgálatban részt vevők 44 százalékánál vezetett eredményre, mintegy 7,5 Hgmm-rel csökkentve a vérnyomásesés mértékét.

A kompressziós harisnyák viselése tűnik a jelen vizsgálat eredményei alapján a legkevésbé hatásosnak; az csak a bevont személyek 32 százalékánál hozott eredményt, körülbelül 6 Hgmm-es vérnyomáseséstől védve meg a viselőit.

A citált vizsgálat egy kis betegszámú (n=25) vizsgálat, ami a jövőben további vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé. Ennek ellenére a szerzők konklúziója az, hogy III. szintű evidencia támogatja a vízfogyasztást mint nem-farmakológiai módszert az ortosztatikus hipotónia kivédésében.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés