hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Méltányosság: lehet fellebbezni!

Az Alkotmánybíróság (AB) 2018. december 29-i dátummal hatályon kívül helyezte az egészségbiztosítási törvénynek azt a passzusát, amely szerint a méltányossági jogkörben hozott döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, azt kizárólag semmisségre hivatkozva lehet megtámadni a bíróságnál, írja a Napi.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent alkotmánybírósági határozat két bírósági ügy ismertetésével kezdődik. Az egyik per szereplője társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető allopátiás gyógyszer árához méltányossági támogatás iránti kérelmet nyújtott be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Ártámogatási főosztályához, amely a kérelmét elutasította. Az ügyfél kereseti kérelmet terjesztett elő az alapkezelővel szemben, amelyben érdemben támadta annak határozatát. Hivatkozott arra is, hogy a szóban forgó, kezelőorvosa által feltétlenül indokoltnak tartott immunterápiás kezelésben még nem részesült, így ez az egyetlen esélye arra, hogy életben maradhasson. A másik perben a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult az AB-hoz. Ebben az ügyben a perlőt a közigazgatási szerv jogalap nélkül felvett rokkantsági ellátás visszafizetésére kötelezte határozatában.

Az egészségbiztosítási törvény vitatott szövege kimondja: "A méltányossági jogkörben hozott döntés ellen fellebbezésnek nincs helye, és azt kizárólag semmisségre hivatkozva lehet megtámadni". E mondat az AB szerint alaptörvény-ellenes, ezért azt december 29-i hatállyal megsemmisítette. A megsemmisített előírás a két bíróság előtt, valamint a folyamatban lévő más ügyekben nem alkalmazható, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink