hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mellszívó készülékkel lefejt anyatej: a lehető legjobb megoldás, ha akadályokba ütközik a szoptatás

Amennyiben az anyatej maradéktalan lefejése a cél, vagy ha az anyuka ott és akkor szeretné lefejni az anyatejet, ahol és amikor a gyermeke nincs ott, hogy a későbbiekben az értékes anyatejjel táplálhassa a gyermekét, hasznos eszköz a mellszívó készülék.

Tudományosan bizonyított, hogy az újszülöttek és csecsemők számára az anyatej az ideális táplálék. Ezzel összhangban a szakmai szervezetek is támogatják az anyatejes táplálást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább a gyermek megszületését követő első 6 hónap során kizárólagos anyatejes táplálást javasol. Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia (AAP) pedig azt ajánlja, hogy legalább élete első 12 hónapjában kapjon anyatejet a gyermek. Azon túlmenően, hogy a szoptatás számos előnyt kínál táplálkozási szempontból, az kényelmes, nem költséges, és segíti a gyermekkel való kötődés kialakítását.1 Ezeknek a pozitívumoknak az ellenére a valóság másként fest: az Amerikai Egyesült Államokban a 6 hónapos korú csecsemők csupán 43%-át szoptatja az édesanyja kizárólagosan vagy hozzátáplálás mellett, illetve mindössze a csecsemők 13%-a részesül kizárólagos anyatejes táplálásban.1

Anyatej: életkorra szabott tökéletes táplálék

Az anyatej összetétele az első anyatejcseppek, az úgynevezett kolosztrum megjelenésétől kezdve a szoptatás abbamaradásáig jelentős változásokon megy keresztül; minden esetben igazodva azokhoz az igényekhez, amelyek a növekvő újszülött/csecsemő idegrendszeri, immunrendszeri, illetve emésztőrendszeri fejlődését szolgálják.

  • A placenta megszületését követő körülbelül 60 órában termelődik az újszülött „első védőoltásaként” szolgáló kolosztrum. A kolosztrum nagy mennyiségben tartalmaz immunglobulin A-t (IgA), laktoferrint, leukocytákat és a gyermek fejlődéséhez szükséges faktorokat (pl. epidermális növekedési faktor). A laktózban viszonylag szegény, ellenben immunanyagokban gazdag kolosztrum elsődleges funkciója az újszülött immunrendszerének és intesztinális mikrobiomjának a támogatása.
  • A szülést követően a 7. és 14. napok között termelődő „átmeneti anyatejben” már kisebb mennyiségben vannak jelen az immunglobulinok, azonban a zsír- és a laktóztartalom már magasabb, mint korábban.
  • A harmadik héttől kezdődően termelődő „érett anyatej” optimális táplálást biztosít az újszülött/csecsemő számára az első 4–6 hónap alatt.

Az anyatej több mint 200 összetevőt tartalmaz, köztük szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, emésztőenzimeket, hormonokat, immunsejteket, őssejteket és különféle bioaktív anyagokat (pl. anyatej oligoszacharidokat). Az emlősállatok tejével összehasonlítva is számos sajátosságot mutat az anyatej. Példaként hozhatók a tejben található fehérjék: míg az anyatej kazeintartalma 70–80%, addig a tehéntejé ennél magasabb, ami nehezebben emészthetővé teszi a tehéntejet a csecsemők számára.

Az anyatejnek az előbbiekben írt komplexitása és életkorra szabott jellege egyben azt is megmagyarázza, hogy jelenleg miért nem lehetséges az, hogy a tápszerekre az anyatejjel egyenértékűnek minősülő táplálkozási alternatívaként tekintsünk.1

Ha a szoptatás akadályokba ütközik…

Számos élethelyzet adódhat, amikor a szoptatás akadályokba ütközik. Ha az újszülött vagy a csecsemő nem tudja, vagy nem akarja teljes mértékben kiszívni az édesanyja melléből az anyatejet, vagy az anyának otthonától távol kell dolgoznia, és egy családtag vagy gondozó az alatt cumisüvegből eteti – ideális esetben lefejt anyatejjel – a gyermeket. Előfordulhat az is, hogy a (koraszülött) gyermek kórházban van, és az anya otthonról biztosítja neki az anyatejet. Az előbbi esetekben jó szolgálatot tesz egy mellszívó készülék, ami optimális esetben kézzel vagy elektromos árammal is üzemeltethető.

A lefejt anyatejet – megfelelő tárolás után – az édesanya vagy akár egy családtag vagy gondozó is odaadhatja a gyermeknek, ilyen módon egészítve ki a szoptatás során biztosított tápanyagmennyiséget.2,3 Felmérések alapján a 4 hónapos vagy kisebb csecsemők édesanyáinak jelentős része (85%) gyakrabban vagy ritkábban, de él a tej lefejése biztosította lehetőséggel.2

Az anyatej lefejésével és tárolásával kapcsolatos tudnivalók

Az anyatej lefejését segítő mellszívó készülékek vákuum létesítésével és a szopást szimuláló mechanikai stimulusokkal járulnak hozzá a tej lefejéséhez. Az anyatej nemcsak kézileg, de elektromosan működtetett mellszívókkal is lefejhető; ez utóbbiak használata kényelmesebb és hatékonyabb lehet.2,4

A lefejt anyatej tárolása odafigyelést igényel. Igazolt, hogy a tartós, magasabb hőmérsékleteken való tárolás az anyatej bakteriális kontaminációjának a fokozott kockázatával jár együtt. A testhőmérsékleten való tartós tárolás is kerülendő, mivel az a proteolitikus enzimek aktivitásának 40%-kal való fokozódását eredményezi, ami 440–710%-os növekedést jelenthet a (potenciálisan sejtkárosító) szabad zsírsavak mennyiségében – a frissen lefejt anyatejben található mennyiséggel összehasonlítva.2

Hűtőszekrényben maximum 72 órán át, fagyasztószekrényben pedig legfeljebb 3 hónapon keresztül tartható el az anyatej, aminek a fogyasztáshoz való előkészítése, fokozatos felmelegítése odafigyelést igényel (1. táblázat).

 

Összegzés

Az újszülöttek és csecsemők legtökéletesebb tápláléka az anyatej. A szoptatást szakmai szervezetek is támogatják. A szoptatás azonban különféle okokból nehézségekbe ütközhet. Ebben az esetben a lefejt és szakszerűen tárolt anyatejjel való tápláláshoz lehet folyamodni, ami a második legjobb megoldást kínálja (a szoptatás után).1–4

Lényeges, hogy az anyukák már a gyermekük megszületésétől kezdve rendelkezzenek alkalmas mellszívó készülékkel, optimális esetben egy kényelmesen használható, ergonomikus kivitelű, hatékony fejést biztosító géppel. Kiemelendő, hogy egy tejfejő készülék jelentős segítség lehet akár a gyermek duál táplálásában (szoptatás és lefejt anyatej cumisüvegből adása – kombinációban) is.2–4

     

Irodalom:

1. Martin CR, Ling PR, Blackburn GL. The key features of breast milk and infant formula and their impact on mother and child. Nutrients 2016;11(8):279.

2. Pham Q, Patel P, Baban B, Yu J, Bhatia J. Factors affecting the composition of expressed fresh human milk. Breastfeed Med. 2020;15:551–558.

3. „Nipple confusion” with breastfed babies. Does it really exist? Kind+Arzt 05/2018, Austria

4. https://www.mambaby.com/hu/termekek-es-shop/szoptatasi-termekek/szoptatas-a-legjobb-a-babaknak/mam-mellszivok/; 2022. szept. 13.

 

1. táblázat. A lefejt anyatej tárolásával kapcsolatos ismeretek2

 

Lefejt anyatej tárolási hőmérséklete

Lefejt anyatej adott hőmérsékleten való tárolhatóságának maximális ideje

A tárolt anyatej fogyasztásra való előkészítése

Figyelmeztetés

Szobahőmérséklet

4 óra

Nincs szükség előkészítésre

  • Az anyatej mikrohullámú készülékkel való kiolvasztása/melegítése kerülendő! A mikrohullámok jelentősen csökkentik az anyatejben az immunológiai faktorok aktivitását.
  • A hűtést vagy fagyasztást követően szobahőmérsékletűre melegített anyatejet 2 órán belül el kell fogyasztani.

Hűtőszekrény (~4 °C)

72 óra

Lassú felmelegítés 40 °C-os vízfürdőben

Fagyasztószekrény

3 hónap

Lassú kiolvasztás hűtőszekrényben (~4 °C), langyos folyóvíz alatt vagy 40 °C-os vízfürdőben, majd felmelegítés 40 °C-os vízfürdőben

A lefejt anyatej üveg vagy polipropilén tárolóedényben tartandó. A polietilén anyagú tárolóedények kerülendők, mivel azok akár 60 %-kal csökkenthetik az anyatej IgA-tartalmát.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(x)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés