hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Méhnyakszűrés 65 év felett

A szűrést 65 éves korig javasolják, ám az abbahagyáshoz figyelembe kéne venni a szűrővizsgálati előzményt is, írja az OTSZ.

A méhnyakrákot főként a fiatalabb nők betegségének tartják, ezért az idősebb korosztály tagjai az életkor előrehaladtával gyakran kiesnek a szűrőprogramokból. Bár a jelenlegi irányelvek szerint átlagos kockázatú nőknél a szűrést 65 éves kor után le lehet állítani, a nők jelentős része nem rendelkezik elegendő szűrővizsgálati előzménnyel ahhoz, hogy esetében a kockázatot becsülni lehessen.

Az American Journal of Preventive Medicine című lap nyomán az OTSZ arról számol be, hogy a méhnyakrák incidenciája egészen 85 éves korig nem csökken azon nők között, akiknél korábban nem történt hiszterektómia, illetve hogy a közelmúltban szűrővizsgálaton át nem esett csoportban előnyös lehet a szűrés folytatásának 65 éves koron túl is.

A 2013-as amerikai statisztikák szerint a méhnyakrákos esetek egyötöde, a méhnyakrák okozta halálesetek egyharmada a 65 évfeletti korosztályt sújtja. A jelenlegi ajánlások szerint a szűrést 65 éves korban abba lehet hagyni, ha elegendő mennyiségű negatív vizsgálati előzmény áll rendelkezésre folyamatosan negatív eredményekkel. A szűrés leállítására elegendő indok, ha 10 éven belül három egymást követő negatív citológiai eredmény vagy két egymást követő kiegészítő vizsgálati eredmény született, melyek közül a legutolsóra 5 éven belül került sor.

Az adatok azt is jelezték, hogy a szűrőprogram 65 éves korban történő leállítása felé közeledve a nők nem rendelkeznek elegendő szűrővizsgálati előzménnyel. Úgy tűnik, hogy az életkor előrehaladtával emelkedik azon nők aránya, akik a közelmúltban nem vettek részt szűrővizsgálaton. Míg 40-es éveikben a nők mindössze 12 százalékának nincs kellően friss szűrővizsgálati előzménye, ez az arány az 50-es és 60-as években progresszíven emelkedik.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés