hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megyét váltanának a közelebbi kórházért

Ha nincs más megoldás, Zala megyéhez csatlakozna a somogyi Pogányszentpéter, hogy lakói a 11 kilométerre lévő nagykanizsai kórházban vehessék igénybe a fekvőbeteg-ellátást, ne kelljen 37 vagy 67 kilométert utazniuk több átszállással, esetenként kétórás buszozással Nagyatádra vagy Kaposvárra.

Didicsné Kardos Györgyi a mintegy ötszáz lakosú, a zalai megyehatárhoz közeli település polgármestere a kialakult helyzet következményeit sorolva közölte: azóta, hogy a nagykanizsai kórház elutasítja a pogányszentpéterieket, egyre többen jelentkeztek át a közeli városba - az elmúlt egy évben hozzávetőleg százan -, ami egyrészt a lakosság után járó normatív támogatás, másrészt a helyi adó csökkenését jelenti. Főleg fiatalok, gyerekes családok jelentkeztek át, hiszen például a szülőknek nem mindegy, hogy Kanizsára vagy Kaposvárra kell menniük, ha a gyerekük kórházba kerül - tette hozzá az önkormányzat vezetője.

Tájékoztatása szerint csaknem másfél éve tart a huzavona, döntés annak ellenére nem született, hogy tavaly a nagykanizsai önkormányzat helyt adott Pogányszentpéter kérésének. A nagykanizsai közgyűlés akkor hozzájárult ahhoz, hogy az ellátási körzet módosításával és megfelelő finanszírozás mellett a helyi kórház fogadhassa a fekvőbetegeket, ahogy korábban is, valamint az ÁNTSZ is jóváhagyta a körzetmódosítást.

Ennek ismeretében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a múlt év szeptemberében és októberében pluszforrást biztosított a csurgói kistérség települései számára, hogy igénybe vehessék a járó- és fekvőbeteg-ellátást Nagykanizsán - idézte fel a polgármester, hangsúlyozva: a többletforrást nem a két somogyi kórháztól vették el.

Didicsné Kardos Györgyi hozzátette: novembertől azonban ismét a somogyi kórházak kapják a fekvőbeteg-ellátási finanszírozást, miután a lehetőséggel élve panasszal fordultak a bírósághoz, ragaszkodva a jelenlegi ellátási körzethez.

Közlése szerint a legutóbbi állomás az volt, hogy a már másodszor, ezúttal február 1-jére kitűzött tárgyalást a zalaegerszegi bíróság elnapolta, ám újabb időpontot nem jelölt ki.

"Vártunk türelemmel, bizakodtunk, keseregtünk, éljeneztünk is ez alatt a másfél év alatt, és most úgy tűnik, semmit nem jutottunk előre" - mondta a polgármester, aki úgy vélekedett: mára elfogyott a türelem.

Szavait a felnőtt lakosság körében tíz napja kiosztott, két kérdést tartalmazó, 80 százalékban visszaérkezett kérdőívre adott válaszokkal támasztotta alá. E szerint - egy-két kivételtől eltekintve - a lakosság a nagyatádival, illetve a kaposvárival szemben a közelebbi, azaz a nagykanizsai kórházat választaná, ám ha ez nem lehetséges, akkor támogatják a Zala megyéhez való csatlakozást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink