hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megy a pénz az alapellátásba

Nemcsak 10 milliárdos összeg jut az alapellátásba, de a presztízs is emelkedik: azokat a háziorvosokat, akik legalább 20 éve dolgoznak a közfinanszírozott ellátásban, hamarosan főorvosként kell szólítanunk.

Döntés született annak a 10 milliárd forint többletpénznek a felosztásáról, amelyet már rég óta várnak az alapellátásban dolgozók. Ennek részleteit ismertette hétfő délután az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtótájékoztatóján Balog Zoltán miniszter és Szócska Miklós államtitkár, akinek számításai szerint az elmúlt négy év alatt mintegy 26 százalékkal nőtt az erre a területre fordított összeg.

Balog Zoltán egyebek között elmondta: 1,8 milliárd jut a háziorvoslásban az indikátor alapú teljesítménydíjazás növelésére, amivel átlagosan és havonta 22 ezer forint többlethez juthatnak a praxisok. A „kártyapénz” átlagosan 26 ezer forinttal nő a praxisokban; s ez az elmúlt két évben már harmadik alakalommal jelent emelést. A miniszter jelezte: ezúttal az egészségbiztosító írja majd ki azokat a pályázatokat, amelyek keretében a tartósan betöltetlen mintegy 150 háziorvosi körzetben összesen 500 millióval támogatják az orvosok letelepedését. A maximum ötmillió forint elnyerésének feltétele, hogy az orvos legalább öt évig vállalja a praxisban maradást. De díjazzák a praxisok együttműködését is – összesen 250 millió forinttal.

Ugyancsak az orvosokat érinti, hogy azokat, akik legalább 20 éve dolgoznak közfinanszírozott praxisban, ezentúl megilleti a főorvos megszólítás. De jut a 10 milliárdból a háziorvoslásban dolgozó szakdolgozók béremelésére is, mégpedig összességében 1,8 milliárd. Szakdolgozói kiegészítő díjat vezetnek be, amelyet az asszisztens jövedelmének kiegészítésére kell fordítani: a heti 40 órában foglalkoztatott szakdolgozók nettó bére átlagosan legalább 10 ezer forinttal nő. Elsősorban a sok beteggel foglalkozó praxisoknak jelent további támogatást az a 250 millió, amelyből további szakdolgozót, orvost foglalkoztathatnak.

A védőnők ezúttal 1,75 milliárdos forrást kapnak, s ezt a pénzt – szemben a korábbi emeléssel – csak erre fordíthatják az önkormányzatok. A pántlikázott összegek jóvoltából a területi védőnői szolgálatok finanszírozása átlagosan mintegy 30 ezer Ft-tal, az iskolavédőnői szolgálatoké pedig 34 ezer forinttal nő – közölte a miniszter.

Mint hallhattuk, 1,5 milliárdos többletet juttatnak a fogászatoknak, amelyből 816 millió a hátrányos helyzetű településeket ellátó fogorvosi szolgálatok fix díjának emelésére megy, a többi pénzt pedig a szájüregi rák szűrésére és gyermekkori prevenciós tevékenység fejlesztésére költhetik.

Kérdésekre válaszolva a miniszter jelezte, lesznek, akik már a választások előtt megkapják az emelést, s lesznek, ahová csak ezt követően jut el a pénz.

hirdetés

Könyveink