hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

„Megváltoztathatja a rákról kialakult gondolkodásunkat”

Egy friss kutatás rávilágított: a ráksejtek elterjedésének előfeltétele, hogy közben a ráksejtek ne osztódjanak, tehát az áttétképződés és a szaporodás kölcsönösen kizárja egymást – írja az MNO.

A Stony Brook Egyetem és a Duke Egyetem tudósai, David Matus és David Sherwood egy áttetsző talajférget, a Caenorhabditis eleganst használták kísérletezésre a Developmental Cell című szakfolyóiratban publikált tanulmányban.

Miután Matus és Sherwood csapata több száz gént kapcsolt ki és be a talajféreg testében, találtak egy olyat, ami a horgonysejtek vándorlását szabályozta. Ha ki volt kapcsolva, a horgonysejt képtelen volt áttörni az alapmembránon, viszont váratlanul osztódni kezdett. Amikor azonban a gén működött, a sejtek azonnal felhagytak a szaporodással, és áthatoltak a membránon. A további próbálkozások során kiderült, hogy az osztódás megakadályozása szükséges és egyben elégséges feltétele az áttörésnek.

Noha egyes patológusok empirikus megfigyelései már korábban utaltak erre a vagy-vagy helyzetre, a mostani eredményeknek köszönhető a mögöttes genetikai mechanizmusok feltárása. Immár fény derült a rákkutatók ama régi, de mindeddig titokzatosnak bizonyult megfigyelésére is, amely szerint a tumorok invazív „frontja” nem tartalmaz osztódó sejteket, ehelyett úgy tűnik, mintha a támadó, terjedő daganatrész törné az utat a „mögötte” egyre növekvő, szaporodó sejtcsoport számára.

– Mindez bizonyos mértékig megváltoztathatja a rákról kialakult gondolkodásunkat – nyilatkozta az eredményekkel kapcsolatban a Scientific Americannek David Matus. – A kórt eddig zabolázatlan sejtosztódásként fogtuk fel, s éppen ezért számos gyógyszert úgy alkottak meg, hogy ezeket a szaporodó sejteket támadja meg. A friss eredményeink szerint azonban módot kell találnunk rá, hogy az éppen nem osztódásban lévőket is megcélozhassuk, hiszen ezek terjesztik a szervezetben a daganatokat – idézik a kutatót az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink