hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megváltozott a Kötelező díjszámítása

Új törvényi szabályozás lépett életbe a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítások terén: a hengerűrtartalom (cm3) helyett a motor teljesítményét kell alapul vennünk éves díjunk kiszámításánál. Az új rendszer számos autós számára jelenti másik díjkategóriába való átkerülést.

Évek óta nem tapasztalt várakozás előzi meg az idei Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítások (KGFB) átkötési időszakát, mely november elsejétől indul. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) sajtóközleményében arra figyelmeztet, hogy veszélyesek lehetnek az alacsony KGFB díjak.

A válság miatt szűkült a biztosítók mozgástere, ami minden eddiginél kiélezettebb versenyt hozhat. Jó tanács, hogy ügyeljünk a díjfizetés folyamatosságára, hisz a "fedezetlenségi díj" magasabb lehet mint az általános biztosítási díj. Az is fontos, hogy a szerződést minden esetben a jármű üzembentartójának – tehát nem feltétlenül a tulajdonosnak – kell megkötnie.

Teljesítmény alapú elszámolás

Január elsejétől a díjmeghatározás alapja nem a motor térfogata, hanem teljesítménye lesz, továbbá a tehergépjárműveknél a "hasznos teherbírás" helyett az össztömeget veszik majd figyelembe – áll a MABISZ közleményében.

További változás, hogy átalakul az eddigi átkötési időszak is. Bancsó Tamás a pba.hu, a Biztosítók Áruháza online alkuszcég szakértője kiemeli, hogy az idén vásárolt járművekre megkötött felelősségbiztosítás évfordulója ezentúl a kötés napja lesz. A biztosítók 50 nappal az évforduló előtt tájékoztató levélben értesítik az ügyfelet a biztosítás következő évi, várható díjáról. Ha az ügyfél váltani szeretne, minimum 30 nappal az évforduló előtt fel kell mondania korábbi szerződését. „Ez nem érinti a 2009. december 31-e előtt vásárolt gépjárműveket” – mondja a szakember.

További változás, hogy a biztosítók előreláthatólag egyértelműen fogják a 2011-es flottakötések díjszámításának menetét meghatározni. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben nem lesz mozgásterük egyedi kedvezmények nyújtására, az ügyfelek számára eltérő mértékű kedvezmények alkalmazására. A flotta díjak jóval kedvezőbbek lehetnek, mint az egyedi szerződések díjai. Flotta szerződést csak nem természetes személyek köthetnek, minimum öt jármű megléte esetén.

Rekordszámú biztosítóváltás várható

Idén várhatóan az eddiginél sokkal több autós válthat biztosítót. Bancsó Tamás szerint már a tavalyi évben majdnem másfél millióan váltottak biztosítót, aki pedig nem tette, ott az esetek 90%-ában lehetett volna kedvezőbb díjat találni. „Az alkuszcégek oldalán gyorsan és egyszerűen hasonlítható össze az összes biztosító ajánlata, amit az alkusz mindennemű felár vagy jutalék nélkül értékesít az ügyfelek felé. Az átkötés körülbelül 10-15 percet vesz igénybe és jelentős megtakarítás érhető el általa”- mondja a szakértő.

Érdemes Casco-val kombinálni

A pba.hu szakemberei szerint Casco biztosítások díjának csökkentésére az éves egyösszegű díjfizetés a legjobb megoldás, ami akár 10% megtakarítást is jelenthet. Ha a kötelező biztosítással egyidejűleg kötődik a Casco szerződés, akkor a biztosító a díjból az együttkötést jutalmazva 5 – 10 % kedvezményt ad.

A Professional Publishing Hungary  kiadó tarfia összehasonlító alkalmazásában a legtöbb magyar biztosító ajánlatát megnézheti, és online megkötheti idei Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítását.

Az ingyenes tarifáló, díjkalkulátor a http://pphungary.pba.hu oldalon elérhető november elsejétől. Szakmai partnerünk a pba.hu.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink