2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Megvált tanácsadóitól a vakcinaellenes miniszter

Menesztette az olasz kormány teljes orvosi tanácsadó testületét az olasz egészségügyi miniszter. A háttérben az áll, hogy a tárcát vezető Öt Csillag Mozgalom ellenzi a kötelező védőoltásokat, közölte az Infostart.

Eltávolították posztjáról az olasz Legfelsőbb Egészségügyi Tanács összes tagját. Ez a testület látja el az egészségügyi politikát formáló tudományos és technikai szakértői véleményekkel a római kabinentet. Az olasz tudomány világát sokkoló lépést Guilia Grillo, a kormánykoalícióban helyet foglaló Öt Csillag Mozgalom egészségügyi minisztere jelentette be azzal, hogy „helyet kell csinálni az újnak és ezért más, rátermett emberek előtt is ki kell nyitni az ajtót”.

Az ajtónyitás azonban inkább nagytakarításnak tűnik: a testület 30 fős, tehát ennyi embernek kell mennie, köztük magas rangú egyetemi oktatóknak. Egy részüknek annyi a bűne, hogy a korábbi kormány nevezte ki őket.

A miniszter azt írta, hogy a tanács tagjainak egy részét visszavehetik, de „nem a vezetőket, mert nekik élvezniük kell a miniszter bizalmát és teljes harmóniában kell vele dolgozniuk”. Ezzel valószínűleg a védőoltások körül tavaly kirobbant vitára utalt.

Kommentátorok szerint nehéz lesz harmóniát teremteni a tudósok és az és Öt Csillag minisztere között, amikor a mozgalom és a másik koalíciós párt, a Liga a nyáron egy parlamenti szavazás után felfüggesztette a tanulmányok megkezdéséhez szükséges kötelező oltásokat. Addig az olasz szülőknek igazolniuk kellett, hogy gyerekeik megkapták azt a 10 oltást, ami szükséges ahhoz, hogy bölcsődébe vagy óvodába járhassanak. Az erről szóló törvényt a mostani kormány elődje léptette érvénybe 2017-ben a súlyosbodó kanyarójárványra reagálva.

Az Európai Járványügyi Központ szerint tavaly csak Romániában volt magasabb a kanyarós esetek száma, Olaszország pedig az összes, Európában regisztrált kanyarós megbetegedés 34 százalékáért volt felelős.

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink