2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megúszták a dohánygyárak

Nem emelnek vádat emberölés és egyéb bűncselekmények miatt a nagyobb dohánycégek ellen Hollandiában, az ügyészség szerint ugyanis az érintett vállalatok megfelelően tájékoztatták a fogyasztókat az egészségügyi kockázatokról, közli a Napi.hu.

Az eljárást kezdeményező aktivisták és kórházak szerint a Philip Morris, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Benelux cégeket büntetőjogi felelősség terheli, amiért tudatosan olyan termékeket árusítanak, amelyek halálos betegségeket okozhatnak.

A holland ügyészség csütörtökön közölte: a jelenlegi törvényi keretek között nincs valós esély arra, hogy megállapítsák ezen társaságok büntetőjogi felelősségét, ezért nem emelnek vádat. "A dohányzás valóban halált okozhat, a vádhatóság szerint azonban a dohánycégek nem sértettek törvényt", írták a kiadott közleményben, amelyben rámutattak, hogy a fogyasztók tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal.

Az aktivistákat képviselő Benedicte Ficq elmondta, hogy nem adják fel a harcot, és a fellebbviteli bírósághoz fognak fordulni. Kijelentette ugyanakkor, önmagában már az is nagy győzelem, hogy eddig példátlan társadalmi párbeszéd indult a kérdésről, írja az MTI alapján a lap.

(forrás: MTI, Napi.hu)
hirdetés

Könyveink