hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ízelítő

Megújult az MTA Könyvtárának honlapja

Rendkívül gyorsan változó világunkban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának (MTAK) is alkalmazkodnia kell az olvasói igényekhez, ezt szolgálja a megújult honlap (www.mtak.hu) - hangsúlyozta Náray-Szabó Gábor akadémikus, az MTAK főigazgatója a honlap szerdai budapesti sajtóbemutatóján.

A június 10-től elérhető, interaktív szolgáltatásokat is kínáló új webes felületet a felhasználók igényeit figyelembe véve alakították ki azzal a céllal, hogy a további tervezett fejlesztések eredményeként a katalógustól a digitális gyűjteményeken át az elektronikus szolgáltatásokig és a web 2.0-es funkciókig a könyvtári szolgáltatások teljes spektruma egyetlen webhelyről, jól áttekinthető logikai struktúrában váljon elérhetővé a könyvtárhasználók számára – akár az olvasótermek nyári zárvatartásának idején is.

Rámutatott, hogy a papír a jövőben sem veszíti el a jelentőségét, ez továbbra is a legbiztonságosabb adathordozó, de egyre többen az anyagokat a számítógép képernyőjén szeretnék elérni. Ezt a fajta sokoldalúságot és a kényelmet, amelyet a digitalizáció jelent, az Akadémiai Könyvtárnak is garantálnia kell.

Az 1826-ban alapított könyvtár egy évtizede digitalizálja folyamatosan felbecsülhetetlen értékű könyv– és kéziratállományát. Most érkezett el a pillanat, hogy a 2007-ben elfogadott ötéves stratégiai tervnek megfelelően ezeknek a projekteknek egységes keretet adó honlapja megújuljon. A munka 1,4 millió forintba kerül, az összeg egy részét az Akadémiai Könyvtár saját forrásaiból, a többit pedig pályázatok útján kívánja biztosítani – mondta el a tájékoztatón Téglási Ágnes, a könyvtár főigazgató-helyettese. Mint kiemelte, sok új funkcióval gyarapodik a honlap, amely révén egyre többet szeretnének kommunikálni az olvasókkal, kérve például a beszerzésekre vonatkozó javaslatokat. A fejlesztés további szakaszában indul el a könyvtár munkatársai által szerkesztett blog, amely a könyvtári kutatások mesterfogásaiba kívánja bevezetni az olvasót, s a gyűjtemény kevésbé ismert dokumentumaira hívja fel a figyelmet. Megteremtik a jövőben annak a lehetőségét is, hogy az olvasók távoli eléréssel hosszabbíthassák meg lejárt kölcsönzéseiket.

A megújult honlap kapcsán szó esett az MTAK új szolgáltatásáról, a több ezer digitalizált dokumentumot tartalmazó repozitoriumról is, a REAL-ról, amelynek anyaga szabadon és ingyenesen tölthető le. Makara Gábor professzor, a hazai alapkutatásokat évi 5 milliárd forintból finanszírozó Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) elnöke arról beszélt, hogy az adófizetők pénzéből támogatott kutatások eredményeit a tudósok „lelkesedésük és naivitásuk” okán ingyen adják át közlésre a folyóiratoknak, amelyek extraprofitot termelnek. A tudományos folyóiratokban közölt cikkek elérési költségei viszont jelentős mértékben akadályozzák a kutatást. E gyakorlatnak vethetnek részben véget a repozitóriumok. Az Akadémiai Könyvtár az OTKA felkérésére állított fel repozitóriumot az OTKA-támogatással létrejött tudományos eredmények – cikkek és kutatási jelentések – tárolására. Magyarországon már működik néhány repozitórium, egyes tudományágak területén pedig rendelkezésre állnak jól bevezetett nemzetközi repozitóriumok is.   

Az MTAK hat kutatóintézettel összefogva 2494 képpel, az anyag 10 százalékával csatlakozik az Országos Széchenyi Könyvtár irányításával létrejövő Magyar Digitális Képkönyvtárhoz – hangzott el.  „A mi gyűjteményünk nagyon szerteágazó, természetfotóktól csillagászati felvételekig és talajtani térképekig minden megtalálható benne, ahogy a nagyon régi kiadású könyvek, kéziratok másolatai, Stein Aurél-fotók. Nagyon sok olyasmi, ami megvolt más rendszerzésben, most együtt válik elérhetővé” – ecsetelte az MTI kérdésére az Akadémiai Könyvtár hozzájárulását a projekthez Téglási Ágnes.

A hazai tudományos eredmények most induló nyílt archívumába elsőként az OTKA kutatási jelentései kerülnek be.

MTA

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés