hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Megújuló energiaforrások

Fogyatkozó készletek, növekvő igények

Miközben vészesen fogyatkoznak hagyományos energiaforrásaink, a technikai fejlődéssel egyre bővül az energiafaló és egyben környezetszennyező berendezések száma. A tudósok ezért mindinkább a megújuló energiák felhasználását sürgetik.

A közelmúltban tették közzé a világ természeti javait leginkább igénybe vevő országok listáját.

A Földön jelenleg a legmélyebb „ökológiai lábnyomot” az Egyesült Államok lakossága hagyja – vagyis az amerikaiak terhelik leginkább a környezetet. Az USA-ban szakértők szerint az indokoltnál tizennégyszer több természeti erőforrást használnak fel fűtésre, világításra, közlekedésre. A második helyen a hollandok állnak, tizenkétszeres szorzóval, míg Magyarország „ökológiai lábnyoma” közepes nagyságú. Mi megközelítőleg négyszer annyi természeti erőforrást élünk fel és ötször annyi hulladékot termelünk, mint amennyi feltétlenül szükséges. Tudósok, környezetvédők már régóta figyelmeztetnek a túlzott, a jövővel nem számoló fogyasztás súlyos következményeire.

Kettős veszély fenyeget – állítja Láng István akadémikus. A jelenlegi fejlődési ütemmel hamarosan felélhetjük földünk nyersanyagkészleteit, természeti erőforrásait. Ráadásul a szennyező iparágak, a hőerőművek és a növekvő közúti forgalom okozta túlzott szén-dioxid-kibocsátás beláthatatlan klímaváltozást idézhetnek elő (Medical Tribune 2004. május 6.). Változtatni kell tehát mindenekelőtt a szén-dioxid-kibocsátásért felelős energiatermelésen és a közlekedés körülményein. A benzinfaló járműveket, a füstöt okádó erőműveket, a metánt a szabadba engedő hulladéklerakó és állattartó telepeket környezetbarát megoldásokkal kell felváltani. Feltétlenül csökkenteni szükséges a legfejlettebb országok ökológiai lábnyomának mélységét, elsősorban a mindennapi élet kényelméhez tartozó nagy energiaigényű berendezések, eljárások átalakításával.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szilágyi A. János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés