hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megtévesztő gyógyszernevek

Potenciális veszélyt jelenthet a betegekre, hogy világszerte több eltérő hatóanyagú készítmény van forgalomban ugyanazzal vagy nagyon hasonló gyári névvel.
A problémára egy tavalyi incidens hívta fel a figyelmet. Egy amerikai állampolgár Szerbiában töltött szabadsága alatt váltotta ki az otthon kapott receptet, amelyen orvosa Dilacor XR-t rendelt. Csakhogy míg az USA-ban ezen a néven nyújtott hatású diltiazem van forgalomban, a Szerb Köztársaságban 0,25 mg digoxint tartalmaz a tabletta. A beteget, aki folyamatosan szedte a gyógyszert, végül életveszélyes állapotban vitték kórházba.
Noha a gyógyszer-törzskönyvezés általánosságban megköveteli, hogy az újonnan regisztrált termék neve semmilyen más, az országban aktuálisan vagy korábban kereskedelmi forgalomban kapható termék nevével ne legyen megegyező vagy összetéveszthető, ez természetesen csak az adott állam határain belül forgalmazott készítmény esetében érvényesül. Nemzetközi szabályozás hiányában a külföldi védjegyzett nevekkel való hasonlóság kiküszöbölésére jelenleg nincs lehetőség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés