hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megtakarítás az egészségügyben: nincs már, aki költse a pénzt...

Csaknem 40 milliárddal kevesebbet használtak fel a tervezettnél az Egészségbiztosítási Alapból, miután a bevételek túl-, a kiadások viszont alulteljesültek az első két hónapban – írja a Világgazdaság.

A 16,5 milliárd forintos többletbevétel nagy része, 12,1 milliárd forint a járulékbevételekből és hozzájárulásokból származik, de a tervezettnél kétszer több pénz (8,6 milliárd forint) folyt be baleseti adóból is. A várakozásoktól valamelyest elmaradtak ugyanakkor az első két havi gyógyszergyártói befizetések – 9,3 helyett 8,9 milliárdra teljesültek –, valamint a népegészségügyi termékadó-bevételek is, amelyekből a várt 3,1 milliárd forint helyett 2,9 milliárd folyt csak be.

Az Egészségbiztosítási Alap kiadása több mint 21,5 milliárd forinttal volt kevesebb az év első két hónapjában, mint az előirányzat. Ennek legnagyobb részét, 16 milliárd forintot a gyógyító-megelőző ellátásoknál nem használtak fel.

A betegellátására szánt keret kihasználatlansága mögött ugyanakkor szakértők szerint téves lenne a betegek számának csökkenését feltételezni. A kórházak, szakrendelők egészen egyszerűen azért nem látnak el több beteget, mert nem áll rendelkezésükre megfelelő számú személyzet, és/vagy, mert a finanszírozás elégtelensége miatt nem tudnak elegendő szakmai anyagot (gyógyszert, fogyóeszközt) biztosítani ehhez. A kifizetések ily módon nem állnak összhangban a valós betegellátási igényekkel, amit az is jól mutat, hogy a kórházi várólisták hossza nem csökkenolvasható a vg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink