2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megszűnt az Angliába utazók érkezés utáni PCR-tesztkötelezettsége, elegendő a gyorsteszt

Az Angliába utazóknak vasárnaptól nem kell PCR-típusú koronavírus-tesztet elvégeztetniük érkezésük után, elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is.

Az új szabályozás alapján, amely brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - lépett érvénybe, a gyorstesztet (lateral flow test) az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezni. A brit kormány két lépésben enyhítette az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: péntektől megszűnt a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége is.

Az indulás előtti tesztelési kötelezettség megszűnése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve - oltási státustól függetlenül - a 18 éven aluliakra vonatkozik. Az érkezés utáni PCR-teszt előírásának vasárnaptól érvényes eltörlése ugyancsak a teljes körűen beoltott felnőttekre, valamint oltási státustól függetlenül az 5 és 18 év közöttiekre vonatkozik.  Az 5 événél fiatalabb gyerekeket gyorstesztnek sem kell alávetni.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.  A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni még az indulás előtt.

Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A korábbi szabályozás alapján az Angliába beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet, az érkezés utáni második nap végéig PCR-tesztet kellett elvégeztetniük, és ez utóbbi eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

A brit kormány a gyorsan terjedő omikron koronavírus-variáns behurcolásának megfékezése végett rendelte el tavaly a külföldről beutazók tesztelési kötelezettségének szigorítását. Boris Johnson miniszterelnök szerda esti alsóházi tájékoztatóján jelentette be az azóta érvénybe léptetett enyhítések tervét. Indoklásában elmondta: az omikron felbukkanása utáni időszakban még helyénvaló intézkedés volt e szigorítások elrendelése a vírusvariáns nagy-britanniai elterjedésének lassítása végett. Azóta azonban ez a vírusváltozat olyan mértékben elterjedt Nagy-Britanniában, hogy az utazási tesztkötelezettségek már csak korlátozott hatást gyakoroltak a fertőződési esetszámok növekedésére, a turisztikai szektort viszont jelentős pótlólagos költségekkel terhelték - mondta a brit kormányfő. Hozzátette: a szigorú tesztelési kötelezettségek az Angliából külföldre utazókat is elbizonytalanították, mivel sokan tartottak attól, hogy a visszaindulás előtti teszt esetleges pozitív eredménye miatt külföldön ragadnak.

*

Szlovéniában hétfőtől tízről hét napra rövidítik a kötelező hatósági karantén időtartamát, és újabb szigorításokat vezetnek be a tömegközlekedési eszközök használatánál. Az új szabályok értelmében lerövidül a koronavírus-tesztek érvényességi ideje a határátlépésnél is: azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. Ez korábban 72, illetve 48 óra volt.

A tömegközlekedési eszközökön csökkentik az utasok megengedett számát. Itt is kötelező a védettségi igazolás, annak hiányában pedig a negatív vírusteszt.

Szombatra 4069 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és hat beteg halt meg. Kórházban 538 beteget ápolnak, közülük 156-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 253 566-an kaptak védőoltást, közülük 1 195 522-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 8817 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19-ben 36-an hunytak el. Kórházban 1820 beteget ápolnak, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 267 384-en kaptak védőoltást, közülük 2 159 901-en már a második adagot is felvették. A koronavírus-járvány terjedésének lassítására Zágráb is újabb szigorításokat vezet be hétfőtől: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.

*

A világon 305 001 300 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 484 251 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 302 999 389 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 479 388 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink