2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Megszavazta a szlovén parlament az új egészségügyi minisztert

A szlovén parlament rendkívüli ülésén megszavazta az új egészségügyi minisztert Janez Poklukar személyében, közölte az RTV szlovén közszolgálati televízió. Az előző miniszter még decemberben mondott le tisztségéről, a tárca körüli teendőket mostanáig Janez Jansa kormányfő látta el.

A most miniszterré választott 42 éves orvos 2019 óta a legnagyobb szlovén kórház, a Ljubljanai Egyetemi Orvosi Központ (UKC Ljubljana) igazgatója. Érdemei között szerepel, hogy a koronavírus-járvány kezdetén – mindössze két hét alatt a kórház egyik szárnyában, amelyet addig nem használtak, Covid-részleget hozott létre. Ezt megelőzően öt évig volt vezetője az északnyugat-szlovéniai jasenicai kórháznak, amelyet sikeresen átszervezett.

Poklukar a parlamenti szakbizottság nyolc órán át tartó múlt heti meghallgatásán elmondta: a koronavírus-járvány elleni küzdelem mellett prioritásai között szerepel az alapellátás megerősítése, az integrált ellátás kiterjesztése, az egészségügy finanszírozásának reformja és a személyzet munkakörülményeinek javítása.

Janez Poklukar egyik pártnak sem a tagja. A szlovén sajtó szerint a keddi szavazás volt a Jansa-kormány első nagy próbatétele, miután elhárította az ellene szóló ellenzéki bizalmatlansági indítványt. Egyben előrevetíti azokat a kormányátalakítási elképzeléseket, amelyekre a koalíciós pártok nyilatkozataiból lehet következtetni.

Tomaz Gantar korábbi egészségügyi miniszter azután mondott le tisztségéről, hogy pártja, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) decemberben kilépett a Jansa vezette jobbközép négypárti koalíciós kormányból. Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), a Szociáldemokraták (SD), a Baloldal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB), valamint a DeSUS február elején bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, mert szerintük nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink