2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Megszállottság - sikeres reality show szorongókról

Megszállottság – ezzel a címmel indult útjára a sikeres reality show az Egyesült Államokban 2009 májusában, amely pánikbetegek és egyéb speciális szociális fóbiában szenvedő emberek mindennapi életébe nyújt betekintést. A sorozat nem kizárólag a nézőszámot gyarapítja, hanem valós képet fest napjaink egyik legsúlyosabb társadalom-egészségügyi problémájáról egyéni sorsokon keresztül. A második évad első része június 28-án került képernyőre.

Az A&E Television Networks (AETN) által jegyzett szériában az első évad egyórás részeinek mindegyikében két egyéni kórképpel ismerkedhetünk meg, a betegség mögött meglátjuk magát az embert is. A szorongók mesélnek szenvedéseikről, azoknak életükre és családtagjaikra, barátaikra tett hatásairól.

A sorozat leglényegesebb eleme mégis a gyógyulás bemutatása. Az egyes részek végigvezetnek azon a folyamaton, ahogyan a mentális zavarban szenvedők leküzdik félelmeiket és megpróbálnak felülemelkedni azokon. Ebben magasan képzett terapeuták segítik őket: kognitív viselkedésterápiával vezetik el a műsorban résztvevőket szorongásuk mélyen gyökeredző okaihoz, megtanítják félelmeik kezelését, kordában tartását.

A műsor szereplői a csatorna honlapján kerülnek kiválasztásra: a család, barátok vagy ismerős jelentkezése nyomán keresik meg a betegeket, de a Facebook közösségi portálon is történt felhívás a castingra, ahol a sorozat saját oldallal is rendelkezik.

„A sorozat fényt áraszt a mentális zavarok hatalmas világában, segítséget ajánlva a felépüléshez vezető út megtalálásához” – fogalmazta meg a sorozat krédóját Robert Sharenow, az A&E Network alternatív műsorokért felelős alelnöke. A műsor nyíltan és őszintén közelít a témához, próbálja megtörni a sztereotípiákat, és a személyes sorsokat bemutatva a nézők könnyebben azonosulhatnak az érintettekkel, fűzte hozzá. Előzménynek tekinthető a „Közbeavatkozás” című sorozat, amely a „Megszállottság” célkitűzéseihez hasonlóan olyan emberek sorsát, gyógyulását mutatja be, akiket az alkohol, a drog vagy valamely megrögzött viselkedés személyes krízishez, teljes elidegenedéshez vezetett. Az Amerikai Szorongászavarok Társasága (Anxiety Disorder Association of America) szerint a szorongásos betegségek a leggyakoribb pszichés panaszok az Egyesült Államokban, több mint 40 millió felnőttet érintenek, így érthető az érdeklődés az amerikaiak körében.

Hazai próbálkozások

Magyarországon is voltak hasonló, a szereplők önképének, egészségének, önbecsülésének helyreállítását, mentális gyógyítását célzó televíziós produkciók. 2004 januárjában a Viasat3-on naponta jelentkező dr. Csernus Imre pszichiáter „Bevállalja?” című műsorában általa előre nem ismert vendégeket fogadott, akik az alkohol vagy a drogok rabjai voltak, párkapcsolati gondokkal küzdöttek, depresszióban szenvedtek.

Még az év őszén a Tv2 rukkolt elő a Belgiumban, Németországban és Olaszországban már képernyőre került „makeover-show”-val, a „Nagy átalakítás”-sal. A produkció olyan személyek plasztikai műtétjét és felépülését, átváltozását követte nyomon, akik valamilyen esztétikai hátrányból kifolyólag nem élhettek teljes életet, viszont egy szépészeti operáció költségeit önerejükből nem tudták volna előteremteni. A műsor rengeteg kritikát kapott, főleg mert sokak szerint nem a ténylegesen rászorultakat válogatták be.

Három évvel később ugyanez a csatorna vetítette a „Nagy fogyás” című műsor, ami 12 túlsúlyos ember két csapatban való versengését mutatta be, ahogy külön személyi edzőkkel, két eltérő módszer alapján próbáltak megszabadulni fölös kilóiktól. 2009 őszén pedig a „Szeretem a testem” mutatkozott be a Viasat3-on. A műsorban minden héten egy-egy középkorú nőt vett kezelésbe egy profi stylist, sminkes és fotós, hogy az érintett hölgy és teste közötti egészséges viszonyt, az önmagáról alkotott képét helyreállítsák. „Be fogom bizonyítani a szereplőknek, hogy éppen ugyanannyi lehetőségük van az „önlehúzásra”, szorongásra, mint a felemelkedésre és a boldogságra. Azokkal a dolgokkal kell majd szembenézniük a műsor során, amelyektől a legjobban rettegnek” – jelezte Soma, miután kiderült, ő is szerepet kap a produkcióban. A Facebook közösségi portálon visszamenőleg is láthatjuk az egyes átváltoztatások folyamatát, végeredményeit.

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink