hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Megszabadulhatunk a fogszuvasodástól?

A Groningeni Egyetem két tudósa megfejtette a fogkőképződést előidéző enzim szerkezetét és működési mechanizmusát. A munkájukból nyerhető ismeretek elősegítik az enzimet gátló anyagok azonosítását, amiket a fogkrémekhez, vagy akár az édességekhez adva búcsút inthetnénk a fogszuvasodásnak.

Bauke Dijkstra és Lubbert Dijkhuizen professzorok az emberi szájban és emésztőrendszerben jelen levő Lactobacillus reuteri tejsavbaktériumból kinyert glükán-szukráz enzimet elemezték. A baktérium szukráz-típusú enzimeket használ a szukrózok (szacharózok) poliszacharidokká alakításához, amik vagy glükózból, vagy fruktózból állnak (a kizárólag glükózt tartalmazók a glükánok). A glükán-szukráz enzimmel a baktériumok az ételben található cukrot hosszú, ragadós cukorláncokká alakítják, amivel odatapasztják magukat a fogzománchoz. A fogszuvasodás fő oka a Streptococcus mutans baktérium, ami ugyanezt az enzimet használja. Amint a foghoz tapadt, a baktérium cukrokat fermentál, savakat szabadítva fel, ami oldani kezdi a fogban található kalciumot, így keletkezik a fogszuvasodás.

Fehérjekrisztallográfia segítségével a kutatók képesek voltak betekinteni az enzim háromdimenziós szerkezetébe, elsőként kristályosítva ki a glükán-szukrázt. Dijkhuizen várakozása szerint bizonyos glükán-szukráz inhibitorok, segíthetnek megakadályozni a baktérium fogzománchoz tapadását. Az enzim szerkezetéről és gyakorlati mechanizmusáról szerzett információk elengedhetetlenek az ilyen inhibitorok kifejlesztéséhez, ezért nem jártak sikerrel az eddigi törekvések, állítja Dijkhuizen.

A professzorok szerint az enzimblokkolók hozzáadhatók lesznek a fogkrémekhez vagy szájvizekhez is. "Idővel talán még az édességekhez is adagolhatják, egy ilyen inhibitor ugyanis meggátolná, hogy a szájban felszabaduló cukrok károsodásokat okoznak" - tette hozzá Dijkhiuzen, figyelmeztetve, hogy ettől még nem lesz szabad elfelejtenünk a fogmosást, a fogápolás mindig szükséges marad.

A teljes cikk az sg.hu-n olvasható.

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink