hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Mégsem véd a szívbetegségektől a magas HDL-szint?

A túl alacsony HDL-szint emelheti a szívbetegségek kockázatát – kivéve a színes bőrű felnőtteknél, derül ki az Infostart összeállításából.

24 ezer amerikai felnőtt adatainak átfésülésével a kutatók emellett arra is jutottak, hogy az alacsony "jó" koleszterinszint a szívbetegség kockázatának emelkedésével jár fehér bőrű felnőttek esetében, színes bőrűeknél azonban nem. Az eredmény az NBC News cikke szerint meglepte a kutatókat, miután eddig csak fehér bőrű felnőttek esetében vizsgálták az összefüggést.

Az új kutatás a szakértők szerint újabb bizonyítékként vitatja, hogy a magas HDL-koleszterinszint védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben.

Az alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz az LDL hozzájárul az artériák zsírosodásához, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Sokáig úgy gondolták, hogy a nagy sűrűségű lipoprotein, vagy HDL védelmet nyújt, mivel a koleszterint a májba szállítja, ahol azt ártalmatlanítja a szervezet.

Most azonban úgy tűnik, az összkoleszterin az, ami meghatározóbb lehet: egyre több tanulmány szerint káros a 80 fölötti HDL-érték. Az egyén szívkoszorúér-betegség kockázatának kiszámításához használt algoritmusokat módosítani kell, mivel jelenleg alacsonyabb kockázatot mutatnak, ha a HDL magas, mondta Pamir. A kockázatszámításokban mindezen túl a faji hovatartozást is figyelembe kell venni, mondta, hozzátéve, hogy a fekete felnőtteknél megfigyelt különbségek inkább társadalmi-gazdasági tényezők, mint genetikai okok miatt alakulhatnak ki.

A megfigyelt közel 24 ezer felnőttet átlagosan 10,7 éven át követték: ez idő alatt 1615 kardiovaszkuláris esemény történt, 41,1 százalék színes bőrű résztvevőknél és 45,5 százalék nőknél. A magas LDL-érték és egy másik zsír, a triglicerid szintje minden résztvevőknél összefüggésbe hozható volt a koszorúér-betegség fokozott kockázatával. Az alacsony HDL-szint a fehér résztvevőknél a koszorúér-betegség fokozott kockázatával járt együtt, a fekete résztvevőknél azonban nem.

A magas HDL-szint az orvosok szerint inkább annak jelzője, hogy ki él egészséges életet: a magas HDL-értékkel rendelkezők kevésbé elhízottak. aktívabbak – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés