hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mégsem annyira ártalmas az online a fiatalokra?

A hvg.hu. szerint a csetelgető és a közösségi médiát használó 9-10 éves gyerekek körében az átlagosnál nagyobb a fizikai aktivitás, kevesebb a családi konfliktus és az alvászavar.

A tulsai Laureate Institute for Brain Research kutatóinak minapi tanulmánya, amely 4500 fiatal online tevékenységét vizsgálta. Egyebek mellett azt, hogy mennyi időt töltenek képernyő előtt, milyen típusú médiumot használnak, illetve mindez hogyan hat az egészségükre és a családi kapcsolataikra.

Legnagyobb meglepetésükre úgy találták, hogy a csetelgető és a közösségi médiát használó 9-10 éves gyerekek körében az átlagosnál nagyobb volt a fizikai aktivitás, kevesebb a családi konfliktus és az alvászavar. Másrészt viszont azon kortársaik, akiket jobban a hatása alá vont a modern média (rendszeresen interneteztek, tévéztek, videojátékot játszottak), azoknál jobban érvényesültek az említett negatív hatások, elsősorban a családi veszekedések és a nyugtalan alvás.

Az egyik lehetséges magyarázat – véli Martin Paulus, a kutatás vezetője –, hogy ezek a fiatalok a kommunikációs eszközökön keresztül többször kerültek kapcsolatba a barátaikkal, ezáltal több programot szerveztek, és a prepubertás korban ez a fajta találkozási lehetőség még határozottan közösségépítő. Más, korábbi vizsgálatok is azt mutatták, hogy a közösségi média ebben a korban segít megérteni és megosztani a kortársak érzéseit, ami növeli az empátiás készséget. Ez pedig oldhatja a társas kapcsolatoktól ódzkodó fiatalok szorongását, igaz, csak akkor, ha mértékkel élnek vele.

Mindenesetre a tanulmány nem tudta a jelenség valódi okait feltárni, az még további kutatásokat igényel, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!