hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Megritkulnak a gyógyszeradományok

Jelentős kedvezőtlen változásokra számít jövőre a gyógyszerellátásban Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezetője, írja a Napi Gazdaságra hivatkozva a Pharmanet.

Idén mintegy 3,2 milliárd forint értékben juttattak gyógyszeradományokat a kórházakba az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének tagjai, a nyújtott árkedvezmény mértéke pedig 11,4 milliárd forint volt - mondta a Napi Gazdaságnak Leitner György, a GlaxoSmithKline ügyvezetője.

Ezt a támogatást a cégek a különadók és az ágazatot sújtó egyéb terhek miatt jövőre már nem lesznek képesek nyújtani. Jelenleg a gyógyszer-nagykereskedők egyfajta puffert képeznek a fizetési nehézségekkel küzdő kórházak és a gyártók között, azonban előállhat olyan helyzet, hogy nem tudják tovább finanszírozni a kintlévőségeket, ami szintén aggályossá teszi 2012-től a gyógyszerellátást - idézik Leitnert.

A generikumoknál megspórolt pénzt a nemzetközi gyakorlattól eltérően Magyarország nem az innovatív szerek támogatásának finanszírozására fordítja, azaz nem fizeti meg az originális szerek innovációs költségeit, ezért az itthoni árszint a legalacsonyabb európai alatt marad, Magyarország egyfajta potyautas a rendszerben - fogalmazott Leitner.

Az árrestrikció miatt az OEP csak olyan szereket vesz be a támogatási körbe, amelyek más gyógyszereket kiváltanak, vagyis az OEP büdzséjét pluszban nem terhelik. Így az új, innovatív szerek nem vagy csak nagyon szűk kör számára válnak hozzáférhetővé - hangsúlyozta Leitner György.

(forrás: Napi Gazdaság, Pharmanet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés