hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.

Megoldás a rokkantnyugdíjasok problémáira

Politikusokból és egészségügyi szakemberekből kedden megalakult a "Munkaképes Magyarország" koalíció - írja a HRportal Poór Gyulának, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatójának bejelentésére hivatkozva.

A szakember elmondta: Magyarországon az aktív korú lakosságon belül nagyon magas, 400 ezer a megváltozott munkaképességűek száma, akik fele mozgásszervi betegséggel küzd. Ez a fő oka a táppénzen töltött napok magas számának is.

A megváltozott munkaképesség nagy terhet ró a magyar gazdaságra: egy felmérés szerint tavaly például egy aktív korú átlagosan 9,6 napot töltött táppénzen. Ennek összköltsége több mint 100 milliárd forint volt, kezelésekkel együtt már 170 milliárd forint egy évben ennek a mozgásszervi betegségnek az összes költsége.

Tavaly a Népszabadság arról számolt be, hogy a növekvő munkanélküliség egyre nagyobb számban menekülnek táppénzes állományba, illetve indítják el nyugdíj-megállapítási eljárásukat az elbocsátásoktól erősen sújtott nyugati országrészben. 2009-ben, a nyugati országrészben január és május között több mint kétszer annyi napot töltöttek passzív jogú táppénzen az ott lakók, mint egy évvel korábban.

(forrás: HRPortál, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink