hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Megkongatták a vészharangot az alapellátó fogorvosok

Sok helyen megszűnhet az egészségbiztosító által finanszírozott fogászati ellátás – mondta a Napi.hu-nak Iványi József budapesti I. kerületi alapellátó fogorvos.

A szakorvos szerint hónapról hónapra élnek az alapellátó fogorvosi praxisok, nem tudnak tartalékot képezni arra az esetre, ha egy-egy műszer elromlik. A rezsidíjak emelkedése a fogorvosi rendelőket különösen érinti, mert a rendelőkben nagy teljesítményű berendezések: kompresszor, elszívó, optimális fényviszonyokat biztosító lámpák és egyéb készülék folyamatosan működnek. Az alapellátó fogorvosok naponta átlagosan 10-15 beteget látnak el, egy-egy praxishoz 3-5 ezer beteg tartozik.

Iványi József kitért arra is, hogy az alapellátó praxisok üzemeltetését a rezsitámogatás és a teljesítményfinanszírozás összegéből kell kigazdálkodniunk.

Ez magába foglalja az orvos és az asszisztens alapbérét annak összes járulékával és adóvonzatával együtt, továbbá a rendelő összes fenntartási költségét, beleértve a rezsiköltségeket, a mosás, a takarítás, a szemétszállítás, a veszélyes hulladék szállítás, a telefon, az internet szolgáltatás, a fogászati szoftver, a könyvelés, a bérszámfejtés díjait, a felhasznált fogászati anyagok, a gyógyszerek, a védőfelszerelések (ruházat, maszkok, kesztyűk, stb.) az egyszerhasználatos eszközök, a sterilizáló fóliák bekerülési összegét, továbbá a fogászati kezelőegységek, az elszívók, a kompresszorok, a röntgenkészülékek, a sterilizáló berendezések kötelező felülvizsgálatát, időszakos karbantartását, javítását, valamint a kézi darabok, a turbinák javítását és pótlását is, ami jelentős kiadást jelent a praxisoknak.

A fogorvosok szerint a felsorolásban szereplő költségek az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban, és ezt nem vette figyelembe a NEAK.

A fogászati alapellátás, ahogyan a háziorvosi és a gyermekorvosi is egyéni vállalkozásokon, Bt.-ken, Kft.-ken keresztül működik. Ha ezek a vállalkozások az elégtelen és a megváltoztatott finanszírozás miatt nem tudják kifizetni a költségeiket, akkor adójogi és cégjogi értelemben csődbe mennek – mondta a fővárosi alapellátó fogorvos a Napi.hu-nak.

Iványi József véleménye szerint a fogászati alapellátás nagyon sok helyen, szinte az egyik hónapról a másikra megszűnhet, az alapellátásban dolgozó fogorvosok a lehető legjobb szándékuk ellenére sem fognak tudni hamarosan dolgozni – sorolta az alapellátó orvosok problémáit a fogorvos.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés