hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Megkezdődött az egészségügyi intézmények területi integrációja

Az egészségügyi intézmények területi integrációja már folyamatban van, a nagytérségi egészségügyi szervezés is elkezdődött, a fővárosban pedig akár már az év végéig megvalósulhat az önkormányzati működtetésű intézmények integrációja - mondta Pesti Imre, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője és Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója egy budapesti rendezvényen.

Pesti Imre közölte, a tavaly év végén létrehozott Budapest Egészségközpont Zrt. feladata, hogy bizonyos tennivalókat központosítson. A tervek szerint az év végére megvalósulhat a főváros által működtetett egészségügyi intézmények integrációja - tette hozzá.

Ezzel az átszervezéssel Pesti Imre szerint alkalmasabbá teszik a főváros kórházait a racionálisabb ellátásra, illetve arra, hogy az ágazati átalakításból fakadó többletfeladatokat is el tudjanak végezni.

Pesti Imre a területi integráció előnyei közül az átláthatóságot, a korrupció visszaszorítását és a betegutak rendezését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a főváros és az ágazat vezetése között szakmai ellentét nincsen, egyetértenek abban, hogy szükség van az intézmények területi integrációjára. Abban voltak nézetkülönbségek, hogy milyen területi szinten történjen a koncentráció.

12 intézményben 8 milliárd adósság, háromnál csőd

A fővárosi kormányhivatal vezetője a szakmai tanácskozáson tartott előadásában arról is beszélt, hogy a fővárosi fenntartású 12 egészségügyi intézmény összes adóssága meghaladja a nyolcmilliárd forintot, ebből hárommilliárd lejárt adósság. Három intézmény fenntartása finanszírozhatatlanná vált, kettőben csődbiztos is tevékenykedett.

Az MTI-nek elmondta: az egyik ilyen intézmény a Heim Pál Gyermekkórház, amely a fővárostól jelentős közvetlen pénzbeli támogatást kapott. Emellett egyfajta adósságátütemezés történt az újpesti Károlyi kórházban, így az akut veszélyhelyzettől megmenekült az intézmény. A mintegy egymilliárd forintos adósságot felhalmozó Péterfy Sándor utcai Kórházban végrehajtott kapacitás-átalakítás lehetővé teszi, hogy az intézmény saját erőből, szoros felügyelet mellett talpra állhasson.

Mint előadásában Pesti Imre ismertette, a fővárosi egészségügyi intézmények mintegy harminc százaléka válságspirálba került, ezért a fenntartói beavatkozás elkerülhetetlenné vált. A jelenlegi struktúrában a beáramló forrásokat nem tudjál hatékonyan felhasználni, "a pénz elfolyik" - tette hozzá. Azt mondta, hogy az ágazatban nyilvánvalóan válságmenedzselésre van szükség, ugyanakkor szerinte a 2011-es költségvetésnek nem vesztese az egészségügy.

1-1,5 millió lakos ellátásának megszervezése

Velkey György úgy fogalmazott: "ez egy új trend", hiszen az elmúlt években mindig a költségvetés vesztese volt az egészségügy. Szerinte 2011-ben meg kell kezdeni a források tartós visszapótlását a rendszerbe, ehhez világos ütemtervet kellene kialakítani. Ehhez kapcsolódóan kiemelt feladatnak nevezte a teljesítmény-finanszírozás kiterjesztését és korrekcióját.

A területi integrációval összefüggésben hangsúlyozta a nagytérségi egészségügyi szervezés megkezdését. Kifejtette: ugyan a közigazgatási rendszer alapján a megyei szintű ellátás látszik a legjobban megszervezhetőnek, sok szakmában nincs elegendő szakember, a tárgyi feltételrendszer nem adott, ezért a megyeinél magasabb, nagytérségi szinten van szükség az integrációra.

Mint mondta, 1-1,5 millió lakos ellátásának megszervezéséről van szó. Velkey szerint az intézmények területi központosítása mellett szakmai és funkcionális integrációra is van lehetőség. Utóbbira példa, amikor egy közös beszerzéshez több intézmény együttműködési megállapodást köt. Az is fontos - fűzte hozzá -, hogy egy-egy szakterülethez kapcsolódó központokat alakítsanak ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink