hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megjött az oltóanyag, közeleg a vírus is

Már a háziorvosoknál van az influenza elleni oltóanyag, írja közleményében az ÁNTSZ, s ajánlja, hogy a jellemzően február-márciusban tetőző járvány előtt, legkésőbb decemberig éljenek a védekezés lehetőségével.

A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján. Az előző influenza szezonban használt oltóanyaghoz képest változás van az A/H3N2 és a B komponens tekintetében.

A 2015/2016. szezonra ajánlott trivalens influenza elleni vakcina összetétele az alábbi:

  • A/California/7/2009 (H1N1) pdm09-szerű vírus
  • A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)-szerű vírus
  • B/Phuket/3073/2013-szerű vírus

Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Térítésmentes védőoltásra jogosult kivétel nélkül minden 60 évesnél idősebb személy, de például az asztmások, cukorbetegek, szív-érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós nők is. A www.antsz.hu/influenza oldalon részletes tájékoztató található a jogosultak köréről, emellett a háziorvoshoz is lehet felvilágosításért fordulni. A térítésmentes oltóanyag már a háziorvosoknál van, náluk lehet a vakcinát beadatni. Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni vakcina beadatását – legkésőbb decemberig –, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag – olvasható a tisztiorvosi szolgálat közleményében.

(forrás: ÁNTSZ)
hirdetés

Könyveink