hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Megjelent az MTA Lendület Programjának 2023. évi pályázati felhívása

Az új pályázati felhívást a tavalyihoz hasonló feltételekkel, de január végi beadási határidővel hirdette meg az Akadémia.

A Magyar Tudományos Akadémia 2023-ra is meghirdeti kiválósági programját, amelynek célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával, és ezzel egyidejűleg a fiatal kutatók önállósodási törekvéseinek támogatása.

A pályázatok beadási határideje 2023. január 31. 16:00 óra.

A Lendület Program azoknak a kutatóknak nyújt továbblépési lehetőséget, akik korábban már sikeresen pályáztak rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási támogatásokra.

Pályázni az alábbi két kategóriában lehet.

A Lendület I (Induló) támogatásra azok a kiemelkedő és folyamatosan növekvő teljesítményt mutató, tehetséges, 40 évnél fiatalabb kutatók pályázhatnak, akik PhD-fokozatukat 2013. január 1. után és 2019. december 31. előtt szerezték meg, és korábban rangos hazai és/vagy nemzetközi posztdoktori vagy kutatási pályázatokon egyénileg vagy kutatócsoport-vezetőként támogatást nyertek.

A Lendület I támogatás csak egyszer nyerhető el.

A Lendület H (Haladó) támogatásra azok a nemzetközileg is elismert, tartósan kiemelkedő és növekvő teljesítményű vezető kutatók pályázhatnak, akiknek van kutatócsoport-vezetői tapasztalatuk, vagyis a közelmúltban saját kutatási téma kidolgozására Lendület (I, II), Élvonal vagy egyéb, a Lendület-támogatással összemérhető nemzetközi pályázaton támogatást nyertek.

A Lendület Programban részt vevő kutatóknak vállalniuk kell, hogy a támogatás ideje alatt pályáznak az Európai Kutatási Tanács (ERC) valamelyik kiválósági felhívására. Mindkét kategória nyerteseinek vállalniuk kell továbbá, hogy a Lendület-projektjük ideje alatt életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak. A pályázatot benyújtó kutatóknak kötelezően MTMT-azonosítóval kell rendelkezniük naprakész adatokkal.

A megpályázható Lendület-támogatás maximális összege a Lendület I kategóriában átlagosan évi 40 millió forint, a Lendület H kategóriában átlagosan évi 50 millió forint. Ezenfelül nagy eszköz-/műszerigény esetén az első kutatási évre Lendület I esetében egyszeri, legfeljebb 50 millió forint, Lendület H esetében egyszeri, legfeljebb 100 millió forint tervezhető.

A pályázat részletei a Lendület Program 2023. évi pályázati felhívása alatt olvashatók az MTA honlapján.

(forrás: mta.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink