hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megjelent a PraxisMenedzsment!

Merre tart a háziorvoslás? Praxistapasztalatok pályázat után. Az alapellátásba integrálódnának a gyógytornászok – csupán néhány téma azok közül, amelyekről a Professional Publishing Hungary háziorvosoknak szóló gazdasági szaklapjának legújabb számában olvashatnak.

Elkészült az alapellátási reformcsomag tervezete, amelyben a Semmelweis Terv által felvázolt közösségi egészségszervezés jövőképe egy moduláris fejlesztési elemekből építkező helyi szolgáltatói együttműködésben ölt testet. Ezek egymásra épülnek, de akár külön-külön is bevezethetők, értelmezhetők – tudta meg a lap dr. Gaál Pétertől, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánjától, az Egészségügyi Menedzserképző Központ megbízott vezetőjétől, az államtitkári kabinet külső szakértőjétől. A szakértői elemzést még nem tárgyalta a kabinet, így egyelőre csak irányokat vázol.

Gondok az otthoni szakápolásban címmel a háziorvosoknak szóló szaklap felidézi, hogy a közelmúltig otthoni szakápolást a kórházi illetve a háziorvos egyaránt rendelhetett, idén január elsejétől azonban ez a jogosultság csak az utóbbit illeti meg. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) illetékes tagozatának vezetője szerint a változás koordináltabbá, s nyilván ellenőrizhetőbbé is teszi a doktorok és a velük együttműködő szolgálatok tevékenységét. A háziorvosok jobban ismerik betegeik előéletét, s szükség esetén bármikor elérhetők, nem úgy, mint a nem egyszer távoli kórházi kolléga. Más kérdés persze, hogy az otthoni szakápolás adta lehetőségek kihasználása az ország egy-egy körzetében nagymértékben attól is függ, mennyire tartja fontosnak a helyi doktor ezt a munkát.

A gyógytorna az alapellátásban ma egyáltalán nincs jelen. Szervezetileg sem létezik, és finanszírozást sem biztosítottak rá. A gyógytorna-fizioterápia alapellátásbeli működtetésére nincsenek jogszabályi előírások, így a finanszírozásra sincs elméleti minta vagy gyakorlati tapasztalat. Jelenleg csak a fekvőbeteg ellátást kiváltó otthoni szakápolási szolgálatokban jelenik meg a gyógytorna – szakirányú tevékenységként. Nem tartozik a jogszabály által meghatározott alapellátás(háziorvos, házi gyerekorvos, fogászat, védőnői szolgálat) körébe, és nem is közvetlenül a gyógytornát finanszírozzák, hanem a szakápolást. Ráadásul az ápolási órák számával összehasonlítva, a gyógytorna, mint szakirányú tevékenység csak jóval alacsonyabb óraszámban végezhető – derül ki a többi közt a Praxismenedzsment 2013. évi 4. számából, amelyben szó esik az étrendkiegészítőkről, a versenysportolás előtti kardiológiai szűrés aktuális kérdéseiről és az egészségbiztosítási pénztár finanszírozási protokolljairól éppen úgy, mint arról, miként számolhatja el a háziorvos a gépjármű-használat költségeit.

(Vásárlás: nyomtatott példány / digitális példány)

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink