hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Megismerésünk fokozatai

Két új kötet Máraitól Márairól

Mivel Márai Sándor (1900—1989) élete nagy részét külföldön töltötte és a kommunizmus alatt tiltott szerző volt, életét és művét hazánkban csak töredékesen ismerjük. Ezt a hiányt pótolhatja két nagyszerű új kiadvány.

Sajátos helyzet: miközben Nyugat- Európában A gyertyák csonkig égnek 1998-as olasz kiadása óta valóságos diadalmenetet tart, művei németül, angolul, franciául százezres példányszámokat produkálnak, az említett regényből készült dráma szerepeit olyan sztárok játsszák, mint Klaus Maria Brandauer vagy Jeremy Irons, a kritikusok (köztük a német „irodalmi pápa”, Marcel Reich-Ranicki) a század legnagyobb prózaírói közt emlegetik, addig nálunk többnyire fanyalgás fogadja a szakma részéről: Márai hazánkban korántsem az írók írója. Ám a közönségé már igen; könyvei itthon is kapósak. A részleges hazai bukás oka talán abban rejlik, hogy Márai 1989-ig (és ezt nem ellensúlyozhatta a harmincas- negyvenes években mindent felülmúló sikere) kitagadott író volt Magyarországon, noha voltaképpen önmagát tiltotta be: nevezetes rendelkezése szerint műveit nem nyomtathatták ki és nem terjeszthették itthon addig, amíg nem írtak ki szabad választásokat és a szovjet csapatok nem hagyták el hazánkat. 1989 végére aztán e feltételek teljesültek, de Márai ezt már nem érte meg, ugyanezen év február 21-én – félve a magánytól és egyre súlyosbodó betegségeitől – főbe lőtte magát San Diegóban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BÁN ZOLTÁN ANDRÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés